Oblicz pochodną
Maja: Witam, możecie mi pomóc przy tej pochodnej bo się głowie nad tym i mi nie wychodzi. Widziałam,
że ten przykład już był i dwóch Panów się strasznie kłóciło przy nim ale nic nie
wywnioskowałam konkretnego, więc proszę jeszcze raz o wytłumaczenie od początku do końca jeśli
można
2 gru 12:08
konrad:
ja bym to najpierw wszystko wymnożył i uporządkował, powinno się uprościć trochę
2 gru 12:12
Maja: a mógłbyś spróbować to zrobić bo ja jak wymnażałam to spory pierdzielnik mi się robił
2 gru 12:13
2 gru 12:18
ICSP: | | 1 | | (√x + 1)(1 − √x) | | (1−x) | |
(√x+1)( |
| − 1) = |
| = |
| |
| | √x | | √x | | √x | |
i teraz licz pochodną.
2 gru 12:26
Maja: czy może mi ktoś pomóc
2 gru 12:26
Maja: oo dziękuję
2 gru 12:26
Maja: a mam jeszcze pytanie jak teraz licze to ze wzoru na dzielenie pochodnych a licznik jeszcze
dodatkowo jako różnica pochodnych tak?
2 gru 12:35
Maja: | | 1 | |
bo mi wychodzi a ten sposób |
| |
| | x | |
2 gru 12:39
ICSP: na pochodną ilorazu funkcji
2 gru 12:44
Bogdan:
Można i tak:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
y = (√x + 1)( |
| − 1) = 1 − √x + |
| − 1 = − √x + |
| |
| | √x | | √x | | √x | |
y = −x
1/2 + x
−(1/2)
| | 1 | | 1 | |
y' = −x−(1/2) + x−(3/2) = − |
| + |
| |
| | √x | | x√x | |
2 gru 12:46
2 gru 12:47
Maja: nie wiem nie wychodzi mi

Bogdan i co dalej jak licze tak jak Ty to też mi nie wychodzi
2 gru 12:59
Maja: pomoże mi ktoś to do końca rozwiązać ?
2 gru 13:10
Bogdan:
Poprawiam (uciekły współczynniki), a tak przy okazji, nikt jakoś tego mi nie wytknął

:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
y' = − |
| x−(1/2) − |
| x−(3/2) = − |
| − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2√x | | 2x√x | |
2 gru 13:26
Maja: błągam CIę powiedz co dalej bo mi nic nie wychodzi..
2 gru 13:29
Maja: ok już wiem
2 gru 13:30
Maja: | | 1 | |
ale mam jeszcze jedno pytanie jak tam jest − |
| x(−(3/2)) to nie powinnien być |
| | 2 | |
pierwiastek drugiego stopnia do potęgi 3
2 gru 13:33
Maja: aa już wiem jest tak

dzięki wielkie, wieeeeeeeeeeeeelkieeeeeeeeeeee
2 gru 13:34
Bogdan:
2 gru 13:46