Pochodne
FFF: | | 2x | |
Muszę policzyc pochodną log2(1+x2) w odpowiedzi mam |
| a mi wychodzi |
| | (1+x2)ln2 | |
Co robię źle?
2 gru 10:23
krystek: nie wzięłaś pochodnej "wnętrza *(1+x2)'=2x
2 gru 10:39
FFF: | | 1 | |
no to wtedy byłoby |
| |
| | 2xln2 | |
2 gru 10:41
krystek: mnożymy a nie dzielimy, to co miałaś mnożymy pzez 2xr
2 gru 10:43
FFF: czemu mnożymy, nie wiem ocb..
2 gru 10:45
FFF: wytłumaczy mi ktoś o co tu chodzi?
2 gru 10:53
krystek: | | 1 | |
masz (log2(1+x2))'= |
| (1+x2)'= |
| | (1+x2)ln2* | |
2 gru 10:59
FFF: ale czemu jeszcze razy pochodna tego nawiasu?
2 gru 11:04
krystek: Ponieważ jest to funkcja złożona
| | 1 | |
(log2t)'= |
| *t' gdzie t=1+x2 i tyle |
| | t*ln2 | |
2 gru 11:10
FFF: ok dzięki
2 gru 11:18