matematykaszkolna.pl
Potrzebuje pomocy w zadaniach Czy jest gdzieś Tim na forum??:
24 maj 14:02
tim: Już jestem. Ale na chwilę (bo zupa się gotuję). Jeżeli będę umiał to pomogę.
24 maj 14:11
Proszę o pomoc : Proszę pomóż mi. Wytłumacz mi jak mam to zrobić i pomóż mi w tym zadaniu : Podaj wartości funkcji trygonometrycznych dla kątów ostrych trójkąta prostokątnego o bokach 8cm, 6cm, 10cm.
24 maj 14:19
Proszę o pomoc : Jak mam to zapisać? to mam wziąć ze wzoru na jakiś trójkąt prostokątny?
24 maj 14:22
tim: Ok. Już chwilkę.
24 maj 14:23
Proszę o pomoc : Ok. To poczekam. Dzięki
24 maj 14:24
24 maj 14:26
Proszę o pomoc : Bo to mam zadania podane do rozwiązania i do nauczenia się na odpowiedz ustną. I tam wszystko mam tak samo napisać aby te dane pozmieniać?
24 maj 14:29
tim: Musisz się nauczyć tego co jest pod rysunkiem (chodzi o np. sin =
 kąt... 

), i zależnie od danych podanych podstawiasz i obliczasz.
 przeciwprostokątna 
24 maj 14:30
Proszę o pomoc : a słyszysz tam co tez jest sin β to też muszę to umieć
24 maj 14:35
tim: Wiem, że jest. Musisz nauczyć się, że:
 bok naprzeciw kąta 
sin jakiegoś kąta to

przeciwprostokątna 
cos ... itd. Bo zależnie od tego co dostaniesz musisz umieć.
24 maj 14:38
Proszę o pomoc : Dobrze. A powiedz mi jeszcze to teraz muszę powstawiać te liczby co mam 8,6,10 cm i to wszystko powyliczać?
24 maj 14:40
tim: Tak.
24 maj 14:41
Proszę o pomoc : A podpowiesz mi jeszcze dwa zadania
24 maj 14:43
tim: Jak będę umiał to tak emotka
24 maj 14:43
Proszę o pomoc : Na pewno będziesz umiał bo widzę że masz po prostu głowę do matematyki w przeciwieństwie do mnie.W ogóle przepraszam że porównuje Ciebie do mnie. To tak mam jeszcze zad. 1 sformułuj twierdzenie Talesa. ( wiem że jest tutaj na forum narysowane ale to mi nic nie daje bo sama sobie z tym nie poradzę bo nie wiem co jak mam tam nazwać). zad. 2 wiem że jestem głupia i nie powinnam nawet takiego zadania tutaj pisać ale nie jestem stworzona do zadań z matematyki. Ocen wartość logiczną zdań: a) 2 jest liczba pierwszą parzystą b) 3 jest liczbą wymierną c) Gniezno jest stolicą Polski Bo nie wiem jak to mam zapisać, np a) 2 jest liczba pierwszą−prawda parzystą prawda ...
24 maj 14:50
tim: Proszę o pomoc − ja mam tylko 15 lat emotka 2. a) 2 jest liczbą pierwszą parzystą − 1 (prawda) b) 3 jest wymierną − 0 (fałsz) c) Gniezno jest stolicą Polski − 0 (fałsz)
24 maj 14:53
tim: http://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_Talesa 533 (*) Poczytaj obydwie strony i poprzeglądaj zadania (*).
24 maj 14:54
Proszę o pomoc : Oj tam 15 lat czy nie 15 nie ma znaczenia. Bo widzisz ja myślałam że to tak trzeba napisać a) 2 jest liczba pierwszą(prawda) parzystą(prawda). IMPLIKACJA czy wiesz tam te inne co są i jeszcze te takie rozpisywania myślałam że to o to biega. A tu już nic więcej nie trzeba pisać aby tyle
24 maj 14:58
tim: Tzn tylko w a) da się zrobić to o co ci chodzi: p − jest pierwsza q − jest parzysta p ` q < −− koniukacja
24 maj 15:00
Proszę o pomoc : Ten Tales to mnie przeraża ciężka to jest i jeszcze nie ma napisanej normalnej zwykłej regułki tylko jakieś malowania żeby człowiek całkiem zagubił się w tym wszystkim.
24 maj 15:01
tim: Tzn Tu są tylko rysunki. Na logikę tak.
24 maj 15:02
tim: A mam pytanie czemu akurat Tim?
24 maj 15:04
tim: tzn ja
24 maj 15:04
Proszę o pomoc : No dobra z tym Talesem dam spokój. A do tego podpunktu a) to zrobić mam jeszcze takie coś : p q piq 1 1 1 1 0 0 0 1 0 0 0 0
24 maj 15:06
Proszę o pomoc : No jak to czemu Bo jesteś mądry i zawsze umiesz człowiekowi pomóc w takiej ciężkiej sprawie jak matematyka. Proste
24 maj 15:09
tim: Nie trzeba. Masz ocenić tylko, więc prawda lub fałsz emotka. No przecież Bogdan, Eta, Basia, Mickej, Jakub, b., AS i inni (lista jest dłuuga) też pomagają. emotka A Talesa, to przyaptrz się własnie rysunkom i tak pomyśl. Jak jakieś wątpliwości pytaj.
24 maj 15:11
Proszę o pomoc : Dlatego bardzo mocno dziękuje za pomoc i kłaniam się w pas. Zawsze coś mi zostanie w głowie. Jeszcze raz bardzo dziękuje.
24 maj 15:11