Wykazać, że półprosta nie ma środka symetrii.
Mysza: Wykazać, że półprosta nie ma środka symetrii.
To wydaje się tak oczywiste, że nie wiem jak to udowodnić, bardzo proszę o jakąś wskazówkę.
2 gru 10:00
PW: Metodą nie wprost. Przypuśćmy, że punkt S na tej półprostej jest jej środkiem symetrii. Niech A
będzie początkiem tej półprostej, zaś A' jego obrazem w symetrii o środku S i |AS|=|A'S|=d.
Weźmy jakikolwiek punkt B leżący na półprostej poza odcinkiem AA'. Jest wtedy |SB|>d. Niech B'
oznacza jego obraz w rozpatrywanej symetrii. Zgodnie z definicją symetrii środkowej punkt B'
leży po przeciwnej stronie punktu S i SB'|>d=|SA|. Oznacza to, że długość odcinka SB' jest
wieksza od długości odcinka SA, czyli B' nie należy do odcinka SA i tym samym nie należy do
półprostej. Otrzymana sprzeczność oznacza. że punkt S nie jest środkiem symetrii półprostej
(obraz półprostej nie pokrywa sie z nią).
Tak, najgorsze są do udowodnienia te rzeczy oczywiste. Trzeba sie nagadać. Streszczenie brzmi:
wynika to z faktu, że symetria środkowa jest izometrią oraz znaczenia określenia "punkt leży
na prostej poza odcinkiem".
To chyba nie są wymagania na poziom podstawowy?
2 gru 20:08