matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie.
JEaa:
Rozwiąż równanie. a)√5x−5=√5+5 b)3x−√3x=√3+3
2 gru 08:25
irena_1:
a)
√
5
x−5=
√
5
+5
√
5
x=
√
5
+10 5x=5+10
√
5
x=1+2
√
5
b) 3x−
√
3
x=
√
3
+3 x(3−
√
3
)=3+
√
3
/*(3+
√
3
) x(9−3)=9+6
√
3
+3 6x=12+6
√
3
x=2+
√
3
2 gru 12:22