matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę ciągu?
trol321:
lim n=>
∞
an=3*4
n
−5
n+1
Czy moglibyście pomóc mi oblicz granicę tego ciągu?
2 gru 08:21
irena_1:
4
3*4
n
−5
n+1
=3*4
n
−5*5
n
=5
n
*(3*(
)
n
−5) → [
∞
*(3*0−5)]= −
∞
5
2 gru 12:24