Rozwiąż równanie.
JEaa: Rozwiąż równanie.
a)√5x−5=√5+5
b)3x−√3x=√3+3
2 gru 08:17
JEaa:
2 gru 08:18
JEaa: 
dlaczego tego zadania nie ma na forum?
2 gru 08:25
Aga1.: x jest pod pierwiastkiem?
2 gru 08:57
JEaa: nie
2 gru 09:15
Krzysiek : a
√5x−5=
√5+5
√5x=
√5+5+5
√5x=
√5+10
| | √5+10 | |
x= |
| usun niewymiernosc z mianownika i bedzie gitara .
|
| | √5 | |
Przyklad b 3x−
√3x=
√3+3 teraz x przed nawias i
x(3−
√3)=
√3+3
| | √3+3 | |
x= |
| =−1 Zadowolony ? |
| | −(3+√3) | |
2 gru 11:20
JEaa: dzieik
2 gru 12:38