matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Udowodnij
emil:
(−α)(−x)=αx gdzie α jest stałą a x wektorem.
2 gru 01:15
Basia:
x
→
= [x
1
,x
2
] ⇒ αx
→
= [αx
1
, αx
2
] ∧ −x
→
=[−x
1
,−x
2
] ⇒ (−α)*(−x
→
) = [−α(−x
1
), −α(−x
2
)] = [αx
1
, αx
2
] ⇒ (−α)*(−x
→
)=αx
→
2 gru 12:02