ABCD: Wykaż, że pierwiastki trójmianu kwadratowego
f(x) = (1 - √2)x2 + x + √2 + 1
spełniają warunek:
a) (x1 + x2)2 < 2TT
b) x12 + x22 > 10TT
13 cze 13:18
Mr. Apo: co oznacza TT

Jeśli chodziło ci o π to mogę pomóc
15 cze 15:32
ABCD: No chodzi mi o π. Tylko przykład b wystarczy bo a juz zrobiłam
15 cze 16:23
Mr. Apo: Jeśli masz obliczone pierwiastki to mają taki sam mianownik. Jeśli masz taki sam
mianownik to podnieś je do kwadratu i dodaj do siebie liczniki. Potem można szacować π,
np do czwartej liczby po przecinku co jest π≈3,1416 ⇒ 10π ≈ 314,16
I spróbuj porównać.
To jest taki sposób na piechotkę bez użycia kartki i długopisa. Przepraszam, że tak
ogólnie, ale niezbyt mam teraz czas
15 cze 16:36
Jakub: x12+x22=/ze wzoru skróconego mnożenia/=(x1+x2)2-2x1x2
Ze wzorów Viete'a
x1+x2 = -1/1(-√2)
x1*x2 = √2+1 / (1-√2)
W tych wynikach usuń niewymierność w mianownikach i podstaw do (x1+x2)2-2x1x2.
Trochę po upraszczaj, ale i tak w pewnym momencie będziesz musiał podstawić za √2,
1,42. Zauważ 1,42 a nie 1,41 choć √2≈1,41. Chodzi o to aby wziąć więcej jak masz
udowodnić, że lewa strona jest mniejsza od 314,16 (co znalazł Mr. Apo)
15 cze 20:14