prawdopodobienstwo
POMOCY: P O M O C Y
Spośród liczb całkowitych nalezacych do przedziału <a;b>, gdzie a=log 0,01i b=log√5 25 Oblicz
prawdopodobieństwo tego że otrzymamy:
a) funkcję stałą
b) funkcję do wykresy której nalezy poczatek układu współrzędnych
c) funkcję do wykresy której nalezy punkt A(1;3)
2 gru 00:42
emil: Najpierw musimy się zastanowić jakie liczby należą do przedziału. Są to −2 i 4 tak?
Nasza funkcja to ax+b o ile dobrze rozumiem to zadanie
a)
funkcja jest stała gdy jest równoległa do osi OX, żeby była równoległa to współczynnik a musi
być 0 zgadza sie?
2 gru 00:55
emil: Przedział <−2; 4>
Czyli mamy takie liczby jak −2, −1, 0, 1, 2, 3, 4
a=0 b=dowolne
Szansa wylosowania 0 wynosi 1/7, tak w ogóle to chyba ucięte jest to zadanie trochę, brakuję
zdania jak losujemy te liczby i co tworzą
2 gru 01:03