Wielomiany
Kasiaula: 1. Dane są zbiory :
A={x : x należy do R i 3x3 − 2x2 −11x+10>0}
B={x : x należy do R i x2+8x mniejsze lub równe 0 }
c={x :x nalezy do R i 0 mniejsze lub równe x2+x mniejsze lub równe 2 }
Wyznacz zbiory: A suma B , A iloczyn B,A różnica B, suma A i B i C, suma C i B , (A suma C)
różniaca z B .
2. Liczby −1 i 2 są pierwiastkami wielomianu W(x)= 2x4+ax3+bx2+cx−2 . Wiedząc,że suma
wszystkich współczynników tego wielomianu wynosi −3 , rozwiąż nierówność W(x) jest większe lub
równe zeru.
2 gru 00:05
altXOR: Ad. 2
W(−1) = 0
W(2) = 0
2 + a + b + c = −3
Układ równań...
2 gru 00:08