prawdopodobienstwo
Paweł: wzór funkcji f(x)=a/x +b tworzymy w następujący sposób : ze zbioru Z=−2, −1, 0, 1, 2, 3
losujemy kolejno dwie liczby (bez zwracania). pierwsza z wylosowanych liczb jest równa
współczynnikowi a, zaś druga jest równa współczynnikowi b. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia: A−otrzymana funkcja w przedziale (−∞;0)jest rosnąca B−otrzymana funkcja nie ma
miejsca zerowego
1 gru 23:40
emil: Przypadek A, zobacz sobie jak wygląda wykres funkcji a/x+b, funkcja jest rosnaca w zadanym
przedziale jeśli a będzie ujemne. W B żeby funkcja nie miała miejsca zerowego a musi być równe
zero a b nie może być zerem bo wtedy będziemy mieli prostą y=0
1 gru 23:48
Paweł: mozesz B wyjasnic bardziej?
1 gru 23:55
emil: Źle ci B powiedziałem

Będą dwa warunki, pierwszy taki jaki napisałem, czyli:
1)
a=0 wtedy nasz wzor redukuje się do y=b
2)
a jest różne od 0, a b=0, wtedy mamy jakąs tam funkcje która asymptotycznie zmierza do 0 ale go
nie osiąga
2 gru 00:03
emil: A oczywiście w 1) powinno być jeszcze napisane, że b jest różne od 0 bo jeśli byłby równy to
y=0. Mam nadzieje że jakos w miare zrozumiale to wyjaśniłem
2 gru 00:04