matematykaszkolna.pl
prawdopodobienstwo Paweł: wzór funkcji f(x)=a/x +b tworzymy w następujący sposób : ze zbioru Z=−2, −1, 0, 1, 2, 3 losujemy kolejno dwie liczby (bez zwracania). pierwsza z wylosowanych liczb jest równa współczynnikowi a, zaś druga jest równa współczynnikowi b. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia: A−otrzymana funkcja w przedziale (−;0)jest rosnąca B−otrzymana funkcja nie ma miejsca zerowego
1 gru 23:40
emil: Przypadek A, zobacz sobie jak wygląda wykres funkcji a/x+b, funkcja jest rosnaca w zadanym przedziale jeśli a będzie ujemne. W B żeby funkcja nie miała miejsca zerowego a musi być równe zero a b nie może być zerem bo wtedy będziemy mieli prostą y=0
1 gru 23:48
Paweł: mozesz B wyjasnic bardziej?
1 gru 23:55
emil: Źle ci B powiedziałem emotka Będą dwa warunki, pierwszy taki jaki napisałem, czyli: 1) a=0 wtedy nasz wzor redukuje się do y=b 2) a jest różne od 0, a b=0, wtedy mamy jakąs tam funkcje która asymptotycznie zmierza do 0 ale go nie osiąga
2 gru 00:03
emil: A oczywiście w 1) powinno być jeszcze napisane, że b jest różne od 0 bo jeśli byłby równy to y=0. Mam nadzieje że jakos w miare zrozumiale to wyjaśniłem emotka
2 gru 00:04