Trygonometria kąta ostrego
Bobson: Niech α i β oznaczają miary kątów ostrych trójkąta prostokątnego oraz a = sinα i b = cosβ .
| | a2−b2 | |
Zatem wartość wyrażenia |
| jest równa: |
| | a2+2ab+b2 | |
| | √2 | | √3 | |
A. |
| , B.1, C. |
| , D. 0 |
| | 2 | | 2 | |
| | sinα−cosβ | |
Doprowadziłam to wyrażenie do |
| , nie wiem czy dobrze to robie prosze o |
| | sinα+cosβ | |
pomoc
1 gru 23:14
ZKS:
Skoro te kąty są w trójkącie prostokątnym to α + β = 90
o ⇒ β = 90
o − α zatem
cos(β) = cos(90
o − α) = sin(α)
| sin(α) − sin(α) | | 0 | |
| = |
| = 0 |
| sin(α) + sin(α) | | 2sin(α) | |
1 gru 23:19
Eta:
sinα= cosβ ⇒ a=b
| | a2−b2 | |
to W= |
| = 0 |
| | a2+2ab+b2 | |
odpD)
1 gru 23:20
Bobson: dzięki wielkie za pomoc
1 gru 23:22
Eta:
1 gru 23:24