1 gru 23:00
ZKS:
| | c | |
{x1 + x2 > 4 ⇒ |
| − 4 > 0 |
| | a | |
| | c | | −b | |
{x1x2 − 2(x1 + x2) + 4 > 0 ⇒ |
| − 2 |
| + 4 > 0 |
| | a | | a | |
1 gru 23:03
adaś: dzięki Tobie bardzo, mógłbyś mi jeszcze co nieco powiedzieć co dalej mam czynić bo dopiero
takie coś zaczynam
1 gru 23:05
ZKS:
Znasz wzory Viete'a?
1 gru 23:08
adaś: widziałem je tylko, ale nie wiem jeszcze za bardzo co z tym zrobić , powiesz ? Wyznaczyć a i
podstawiać?
1 gru 23:22
ZKS:
f(x) = ax
2 + bx + c jeżeli b
2 − 4ac ≥ 0 to wtedy
Przykładowo
f(x) = x
2 − 4x + 3 Δ = 16 − 12 = 4 > 0
1 gru 23:27
adaś: 1 gru 2012 23:03 ← co dalej ? Pokaż mi jak to robisz proszę
1 gru 23:56
Krzysiek : Zas duzo pisania . maly szczegol ale 1 12 o godz 23,03 ZKS sie pomylil i napisal ze
| | c | | −b | |
x1+x2= |
| ma byc = |
| Adas ale juz tam gdzie pokazal CI jak zastosowac te wzory to |
| | a | | a | |
napisal dobrze . Wez to pod uwage i nie rob zadymy
Jezeli wyjdzie z rownania Δ≥0 czyli wieksza badz rowna 0 to rownanie posiada 2 pierwiastki
czyli miejsca zrowe . Jest tez badz rowna zero dlatego ze jest pierwiastek ale podwojny czyli
defakto tez dwa .
W zadaniu masz napisane dla jakiego parametru m funkcja y=x
2+mx+9 ma dwa pierwiastki
wieksze od 2
Jesli funkcja ma miec dwa pierwiastki to Δmusi byc ≥0 Popatrz na funkcje i masz ze a=1 b=m bo
przy x stoi m i c=9 to liczymy delte
Δ=b
2−4a*c≥0 to m
2−4*1*9≥0 to m
2−36≥0 to narusuj sobie ta parabole i zobaczysz ze m∊(−∞
−6>∪<6,∞) Masz juz 1 warunek jaki to musi byc parametr m
Teraz ZKS to CI napisal ze jesli Δ≥0 to mozesz zastosowac wzory Viet'a .
Rozbrajasz mnie tym ze napisales ze tylko je widziales . TY je miales znac albo w 1 albo w 2
klasie . A teraz jestes w ktorej ? CO mowia nam wzory vieta
| | −b | |
1. suma miejsc zerowych (czyli pierwiastkow rownania ) czyli x1+x2= |
|
|
| | a | |
| | c | |
2. Iloczyn miejsc zerowych czyli x1*x2= |
| Zobacz dokladnie tam gdzie ZKS podal CI |
| | a | |
przyklad jak policzyc i zrozum to. Majac wzory Vieta jestes w stanie okreslic jaki znak maja
pierwiastki rownania bez liczenia tych pierwiastkow i takze wyznaczyc te pierwiastki . Zobacz
np jesli iloczyn czyli x
1*x
2=3 (ten przyklad ZKS) to juz wiesz ze dwa pierwiaski maja ten
sam znak albo sa dodatnie albo ujemne bo iiloczn dwoch liczb ujemnych tez jest dodatni .
Tego na razie nie wiemy . Jak policzymy sume tych pierwiastkow czyli X
1+x
2=4 to widzimy ze
suma jest dodatnia wobec tego te dwa pierwiastki musza byc dodatnie To teraz wiemy jaki znak
maja te pierwiastki rownania tego co podal CI ZKS czyli x
2−4x+3 to teraz mozemy wyznaczyc te
pierwiastki , Iloczy ma byc rowny 3 . Iloczyn jakich liczb jest rowny 3 i maja byc dodatnie .
Beda to liczby 1 i 3 bo 1*3=3 czyli x
1=1 i x
2=3 Teraz suma tych pierwiastkow ma sie rownac
4 to x
1+x
2=4 dodajemy i mamy 1+3=4 czyli sie zgadza . mamy tez wyznaczone pierwiastki bez
ich liczenia tylko stosujac wzory VIeta . WIdzisz jak one sa przydatne ? ZA chwile wrocimy do
dalszej czesci tego zadania a mianowicie zastosujemy te wzory Vieta .
2 gru 10:05
Krzysiek : Teraz wracamy do naszej funkcji czyli f(x)=x
2+mx+9 Pierwszy warunek ze funkcja posiada dwa
pierwiastki vczyli Δ≥0 mamy juz wyznnaczony bo m∊(−∞,−6>∪<6,∞)
Teraz jesli te pierwiastki (miejsca zerowe) maja byc wieksze od 2 to oznacza ze maja byc >0
czyli maja byc dodatnie .A co wiemy juz o pierwiastkach rownania jesli sa dodatnie Wiemy to
ze ich suma jest tez dodatnia czyli >0
Teraz te pierwiasktki maja byc >2 to x
1>2 czyli x
1−2>0 a takze x
2>2 to x
2−2>0 To piszemy
ze
| | −b | |
x1−2+x2−2>0 czyli x1+x2−4>0 CVzemu rowna sie x1+x2 . ze wzorow Vieta = |
| . Zobacz |
| | a | |
| | −b | |
w poscie tam napisalem czemu rowna sie a ,b ,c tej funkcji To mozemy zapisac ze |
| −4>0 |
| | a | |
to −m−4>0 to −m>4 to m<−4 (zmieniam zwrot nierownosci bo mnoze przez liczbe ujemna (−1) to
m∊(−∞,−4) bo ma byc mniejsze od −4 . Czyli z sumy pierwiastkow mamy wyznaczony drugi przedzial
dla parametru m gdzie jesli podstawimy liczbe z tego przedzialu to funkcja bedzie miala dwa
pierwiaski wieksze od 2
Jeszce cos wiadomo o pierwiastkach (miejscach zeowych funkcji ) jesli maja byc one dodatnie .
Wiemy to ze iloczyn tych pierwiastkow musi byc >0 czyli (x
1−2)*(x
2−2)>0 to powinienes sobie
sam to wymnozyc bo to nie jest trudne ale CI rozpisze x
1*x
2−2*x
1−2*x
2+4>0 Masz x
1*x
2
teraz dla −2x
1−2x
2 wyciagasz 2przed nawias i i bedzie x
1*x
2−2(x
1+x
2)+4>0 Teraz dobrze
sie przypatrz tej nierownosci Mamy tutaj x
1*x
2 Czemu to sie rowna ? .Ze wzorow Vieta jest
| | c | |
to iloczyn dwoch miejsc zerowycych i = |
| . W nawiasie masz tez x1+x2 to czemu to jest |
| | a | |
| | −b | |
rowne JUz powinienes wiedziec ze to jest rowne ze wzoru Vieta |
| bo to suma dwoch |
| | a | |
| | c | | −b | |
miejsc zerowych Wiec zapiszmy ta nierownosc tak |
| −2* |
| +4>0 to
|
| | a | | a | |
9+2m+4>0 to 2 m>−13 to m>−6,5 czyli m∊(−6,5 ∞) czyli mamy wyznaczony trzeci warunek ze
iloczyn tych pierwiastkow jest wiekszy od 0 dla m∊(−6,5 ∞)
Teraz musisz polaczyc te 3 warunki czyli dla Δ≥0 m∊(−∞ −6>∪<6,∞)
ze suma tych miejsc zerowych >0 dla m∊(−∞ −4)
ze iloczyn tych miejsc zerowych >) dla m∊(−6,5 ,∞) i wyznaczyc czesc wspolna tych przedzialow.
. TO juz sobie zrob i napisz do jakiego przedzialu bedzie nalezal parametr m . Czyli na osi
liczbowej wyznaczysz . Nareszczie koniec.
2 gru 11:04
Krzysiek : Naprawde wisisz flaszke .
2 gru 11:05
krystek: Ty piszesz ,a czy to zainteresowany czyta ze zrozumieniem?
2 gru 11:21
Krzysiek : Krystek. mam taka nadzieje ze chociaz troche z tego zrozumie i zda ta mature . Pozdrawiam .
2 gru 11:42
adaś: nie musiałeś się tak rozpisywać chodziło mi tylko o rozwiązanie tego zadania sam bym doszedł
później dlaczego itp. dzięki bardzo

Dla mnie przedział czyli ta część wspólna będzie się
zaczynała
dla m∊ (−6,5; 6> , tylko czy na pewno nawias domknięty ?
2 gru 12:20
Krzysiek : Adas Ty nie pisz ze nie musialem bo nie chcesz postawic flaszki .Nieladnie . Poza tym masz zle
wyznaczony przedzial . Narysuj jeszce raz i zobacz dobrze gdzie te wszystkie razem 3
przedzialy sie pokrywaja Zobacz ze te 3 przedzialy sie pokrywaja w przedziale (−6,5 −6> bo w
−6 bedzie kropka zamalowana
2 gru 13:06
adaś: i tak Tobie wiszę nie tylko za to ,ale za inne pomoce
2 gru 17:51
adaś:

nie wiem czy dobrze narysowałem na osi liczbowej ,proszę o sprawdzenie
2 gru 17:58
adaś: ?
2 gru 18:58
adaś: Krzychu ,możesz to sprawdzić?
2 gru 19:35
Krzysiek : Adas zle narysowales bo ma byc mniejsze od −6 bo masz przedzial (−∞,−6> a nie przedzial<−6 ∞)
czyli od −6 w lewo a nie w prawo Poza tym tamte dobrze narysowane Popraw i narysuj
2 gru 19:40
adaś:

m∊ (−6,5;−6)
nie bardzo jeszcze rozumiem tą szóstkę na plusie, ta szóstka się nie wlicza, część wspólna to
po prostu to co łączy te "linie" jako całość w tym przypadku ?
2 gru 19:59
adaś: sory m∊ (−6,5;−6>
2 gru 19:59
Krzysiek : Nie wlicza sie to 6 do czesci wpspolnej bo to ma byc czesc wspolna wszystkich tych przedzialow
. Wliczyl bys ta 6 wtedy gdy ten przedzial co jest (−∞ −4) by byl nie do −4 tylko np do10
Wtedy czyli idzie za 6 Czyli mamy przedzial m∊ (−∞ 10 ) taki Wiec narysuj te przedzialy
czyli m∊(−∞ −6>∪<6,∞) m∊(−∞ 10) i m∊(−6,5,∞) . Zobacz ze teraz czesc wspolna tych wszystkich 3
przedzialow sie zmieni bo zobacz w ktorym miejscu sie pokrywaja te wszystkie przedzialy . Ano
(−6,5,−6>∪<6 10)
6 jest lewostronnie domkniete bo 6 nalezy do wszystkich trzech przedzialow a 10 jest otwarte
bo 10 nie nalezy do przedzialu m(−∞ 10) a wiec nie moze byc brane pod uwage do czesci wspolnej
.
Teraz narysuj te przedzialy A takze zrob rysunek i napisz jak bedzie czesc wspolna gdy
przedzial m∊(−∞ 10 ) zamienisz na przedzial m∊(−∞10>
3 gru 11:35
adaś:

gdy go zmienię to będzie tak :
(−6,5,−6>∪<6;10>
3 gru 22:48
Krzysiek : Wiec tak . Adas dobrze i na zdrowie Jeszcze tak mysle ze powinienes na forum przeprosic ETE i
poprosci ja o to zeby CI pomogla Mysle ze przeprosiny zostana przyjete .
3 gru 22:55
adaś:
Ok, więc Etko wybacz mi za moje głupiutkie zachowanie

Jęśli tu wpadniesz na ten post, to
proszę Cię abyś nadal mi pomagała
3 gru 22:58
adaś: Krzychu zajrzyj tutaj proszę bo nie jestem pewnien czegoś→
https://matematykaszkolna.pl/forum/172129.html
Ta oś liczbowa wzięła się z zadania:
Szkicując odpowiedni wykres funkcji rozwiąz nierownosc: |x
2 − 6x| ≤ 2x
odp. to niby x∊<4;8>∪{0}
staram sobie narysować to na osi i wyznaczyć sumę
3 gru 23:01
adaś: co ja muszę tutaj najpierw zrobić ?
Miejsca zerowe x2−6x=0
x=0
x=6 ,potem
x2−6x−2x≤0
x2−8x≤0
oraz
−x2+6x−2x≤0
−x2+4x≤0
−x2≤−4x
x2≥4x
x2−4x≥0
dobrze robię?
3 gru 23:04
Eta:

y= x
2−6x −−− parabola W(3,−9)
Niebieski wykres |x
2−6x| część paraboli spod osi OX odbita nad oś OX
W(3,9) miejsca zerowe x
2−6x=0 ⇒ x(x−6)=0⇒ x=0 v x= 6
Zielony wykres y= 2x punkty wspólne prostej z wykresem niebieskim
(0,0) i ( 8, 16)
Rozwiązanie nierówności |x
2−6x| ≤ 2x
odczytujesz te "x" dla których wykres niebieski jest pod wykresem zielonym
wraz z punktami wspólnymi'
zatem odp: x∊
<4, 8> U
{0}
3 gru 23:20
adaś: dzięki za rysunek teraz wiem dlaczego taka odpowiedz ,dzięki
3 gru 23:33
Eta:
@adaś
Przez nieuwagą nie napisałam:
Zielony wykres z wykresem niebieskim ma trzy punkty wspóne
(0,0) i (8,16) i jeszcze (4,8)
3 gru 23:46
Krzysiek : Adas. ja wracam teraz bardzo pozno z pracy. wiec nie zawsze bede o tak poznej porze czytal
posty bo jestem juz zmeczony (przynjmniej ten tydzien ) . W poleceniu miales naszkicowac
wykres i odczytac rozwiazania . Eta CI to ladnie narysowala i wytlumaczyla . takie wykresy
paraboli czy to bedzie funkcja cala w module czy bedzie tylko jakis jej czynnik w wartosci
bezwzglednej to juz miales tlumaczone jak rysowac Wiec pocwicz sobie jeszcze rysowanie .
CHcialbym zebys postaral sie tez rozwiazac ta nierownosc algebraicznie . Tam z 03.12 0 godz23
04 dobrze zaczales rozwiazywac no ale nie wyznaczyles przedzialow Powinienes zaczac tak masz
|x2−6x|≤2x teraz patrze dla jakich x to wyrazenie w module jest ≥0 wtedy opuszczajac modul
nie znieniamy znaku (klania sie definicja wartoci bezwzglednej ) Wyznaczyles miejsca zerowe
dla x2−6x czyli bedzie to x=0 i x=6 to teraz jesli masz miejsca zerowe wyznaczone to dla
jakich x, x2−6x ≥0 zobacz jaka bedzie parabola . Dla Ciebie usniechnieta . to wtedy x∊(−∞
0>∪<6,∞) przedzialy domkniete bo jest ≥0 Wiec dla x∊(−∞ 0>U<6,∞) nierownosc bedzie miala
taka postac x2−6x≤2x to x2−6x−2x≤0 to x2−8x≤0 teraz patrzysz dla jakich x −ow ea funkcja
x2−8x ≤0 rozlozmy to tak x(x−8)=0 to x=0 i x=8 i mamy jej miejsca zerowe . Treaz ta funkcja
musi byc≤0 to jak narysujesz sobie wykres tej paraboli to zobaczysz ze ta funkcja x2−8x≤0
przyjmuje te wartosci w przedzialex∊ <0,8>
Teraz musisz wyznaczyc czesc wspolna tych wszystkich przedzialow czyli x∊(−∞,0>U<6,∞) i x∊<0,8>
. Teraz tak . ZObacz ze 0 nalezy zarowno do jednego jak i drugiego przedzialu wiec nalezy do
czesci wspolnej i zapewne o to chodzilo CI w tych rysunkach (zawsze pisz o jakie zadanie
chodzi ) Wiec czescia wspolna tych przedzialow jest {0} U<6,8> zero jest wziete w klamerke
bo to jest punkt.
Teraz patrzymy dla jakich xow x2−6x <0 wtedy opuszczajac wartosc bezwzglaedna zmienimy znak
. Zobacz zetaq funkcja jest <0 w przedziale (0 ,6) czyli x∊(0,6) to dla tych x−ow |x2−6|≤2x
zapiszemy −x2+6x≤2x to −x2+6x−2x≤0 wyznacz teraz przedzialy dla ktorych to funkcja jest ≤0 i
wyznacz czesc wspolna tych przedzialow z przedzialem x∊(0,6) WIec jak juz to zrobisz to
rozwiazaniem tej nierownosci bedzie suma przedzialow {0}U<6,8> i tego co CI wyjdzie .
Wiec rozwiaz to na forum . W razie czego sie poprawi
4 gru 12:21
adaś: Dziękuje Krzychu za jeszcze dokładniejsze wytłumaczenie
4 gru 13:50
Agnieszka: x≥31x<11⇒x∊
15 lut 21:43
Krzysiek : x∊(−∞,11)U<31,∞)
15 lut 23:20
krystek: a gdy miedzy i to x∊{∅}
15 lut 23:22