Wyznacz Równanie prostej AB. Sprawdź, czy należy do niej punkt C.
JEaa: Wyznacz Równanie prostej AB. Sprawdź, czy należy do niej punkt C.
a)A (−2,6) B(2,−2) C(5,8)
b) A(−1,7) B(−9,−1), C(1,9)
1 gru 22:57
JEaa:
1 gru 23:00
krystek: Zależy jak na lekcji liczyliście.
1) Znajdujesz równanie prostej przechodzącej przez p A iB
2) Sprawdzasz czy p C spełnia jej równanie.
1 gru 23:00
Mati_gg9225535: Pokazuje Ci na a) a b) robisz sam(−a)

y=ax+b
A = (−2, 6)
B = (2, −2)
C = (5, 8)
pr. AB: tworzysz uklad rownan
A: 6 = −2a + b
B: −2 = 2a + b odejmujesz stronami
8 = −4a // −4
a = −2 (podstawiasz do któregoś z tych wyzej i wyliczasz b)
b = 2
równanie prostej AB to: y = −2x + 2
czy punkt C należy do tej prostej? sprawdzmy
podstawiamy jego wspolrzedne, musi wyjsc tożsamość zeby należał
8 = −2 * 5 + 2
8 = −10 + 2
8 = −8 sprzeczność wiec C nie należy do pr. AB
(chyba ze sie pomyliles(−łaś) i wspołrzedne C to (5,−8))
1 gru 23:03
krystek: y=ax+b
6=−2x+b
−2=2x+b
__________ dodajesz stronami i masz
4=2b ⇒b=2 liczysz a
1 gru 23:03
JEaa: a jak się oblicza, to rownanie? widzisz u nas babka od matmy jest dyrką i jak jej sie nie chce
to nic nie robi , nie boi sie nikogo bo nie ma nad soba nikogo...
1 gru 23:03
JEaa: dziekować
1 gru 23:04
big: Mati, dziękuję

bardzo fajnie wyjaśnione
5 sty 14:43