pochodne
zombi: Dana jest funkcja określona wzorem f(x)=3x
4−8x
3+6m
2x
2, x∊R, gdzie m jest parametrem.
Uzasadnij, że funkcja ma trzy ekstrema lokale dla m∊(−1,0) ∪ (0,1).
1. f'(x)=12x
3−24x
2+12m
2x
2. f'(x)=0 ∧ musi mieć trzy miejsca zerowe:
f'(x)=0
12x(x
2−2x+m
2)=0
x=0
v
| ⎧ | m∊(−1,1) | |
| ⎩ | m≠0 | ⇒ m∊(−1,0) ∪ (0,1)
|
Dobrze?
1 gru 22:27
ZKS:

.
1 gru 22:33
zombi: | | x2+1 | |
Uzasadnij, że funkcja f określona wzorem |
| , x∊R\{−2,2} jest malejąca w każdym z |
| | x2−4 | |
przedziałów (0,2); (2,+
∞).
| | (x2+1)'(x2−4)−(x2+1)(x2−4)' | | 2x(x2−4)−2x(x2+1) | |
f'(x)= |
| = |
| |
| | (x2−4)2 | | (x2−4)2 | |
Teraz kolejny kroczek:
f'(x)=0 ⇒−10x=0 ⇒x=0
f'(x)>0 ⇔ x<0
f'(x)<0 ⇔ x>0, czyli x=0 to nasze maksimum.
Więc w przedziale (0,+
∞) \ {2} f(x) jest malejąca. To też git?
1 gru 22:42
ZKS:

.
1 gru 22:53
zombi: | | x2−3x+4 | |
Dana jest funkcja f określona wzorem |
| , x≠3. Uzasadnij, że w przedziale <0,2> |
| | x−3 | |
największa wartość funkcji wynosi −1, a najmniejsza −2
| | (x2−3x+4)'(x−3)−(x2−3x+4)(x−3)' | |
f'(x)= |
| |
| | (x−3)2 | |
| | (2x−3)(x−3)−(x2−3x+4) | | x2−6x+5 | |
= |
| = |
| |
| | (x−3)2 | | (x−3)2 | |
f'(x)=0 ⇒ (x−1)(x−5)=0
dla x=1 max
dla x=5 min
i teraz sprawdzam
f(1)=−1 − max
f(0)=−
43
f(2)=−2 − min.
1 gru 23:05
ZKS:

.
1 gru 23:12
zombi: Uzasadnij, że największa wartość funkcji f(x)=x+
1x w przedziale <−10, −1> jest równa −2
f'(x)=0
x=1 v x=−1
z + na − dla x=−1 więc to nasz maks.
f(−1)=−2
1 gru 23:30
ZKS:
Nie wiem tylko dlaczego liczyłeś dla f(−10) skoro obliczyłeś że ekstremum (max) jest dla x = −1
to wiadomo że dla x = −10 ta wartość będzie mniejsza.
1 gru 23:36
zombi: To już z rozpędu
1 gru 23:43
ZKS:
Oczywiście można liczyć tylko po co.
1 gru 23:46
zombi: Liczb x
1 i x
2 są różnymi pierwiastkami równania z parametrem m
(
12−
14m
2)x
2+mx+m=0. Uzasadnij, że funkcja f(m) = x
1+x
2 nie ma ekstremów
lokalnych.
I
o Δ
równania >0
⇒ m
2−4m(
12−
m24)>0 ⇔m∊(−2,0) ∪ (1, +
∞)
II
o
| | (4m)'(m2−2)−(m2−2)'(4m) | | −4m2−8 | |
f'(m)= |
| = |
| |
| | (m2−2)2 | | (m2−2)2 | |
−4(m
2+2) → Δ<0 ⇔m∊∅.
Funkcja f(m) nie posiada ekstremów.
2 gru 00:08
ZKS:
Wygląda

.
2 gru 00:32