| 1 | 2 | a√3 | ||||
r= | h R= | h a h= | ||||
| 3 | 3 | 2 |

| a√3 | ||
h= | ||
| 2 |
| 2 | ||
R = | h | |
| 3 |
| 1 | ||
r = | h | |
| 3 |
| 16 | ||
r2 = | ||
| 3 |
| 4 | ||
r = | ||
| √3 |
| 4√3 | ||
r = | ||
| 3 |
| 1 | |
h = r/*3 | |
| 3 |
| 4√3 | ||
h = 3 * | ||
| 3 |
| a√3 | ||
4√3 = | /* 2 | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
R = 2r oraz r = | a√3 ⇒ r2 = | a2 | ||
| 6 | 12 |
| 1 | ||
πR2 − πr2 = 16π ⇒ 4r2 − r2 = 16 ⇒ 3* | a2 = 16 ⇒ a2 = 64 ⇒ a = 8 | |
| 12 |
Pozdrawiam Bogdanie
albo:
korzystając z własności trójkąta prostokątnego o kącie ostrym 30o otrzymujemy:
| a | ||
R = 2r i | = r√3 | |
| 2 |
| a | ||
Obwód trójkąta = 6* | = 6r√3 = 6*4 = 24 | |
| 2 |