matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pole
Renia:
1.oblicz pole rombu o boku 17 w ktorym dlugosci przekatnych roznia sie o 14 cm
1 gru 22:21
krystek:
d
1
=d
2
+14 I z Pitagorasa
1
1
d
1
)
2
+(
d
2
)
2
=17
2
2
2
1 gru 22:36
Eta:
2x, 2y −−− długości przekątnych , x>0 y>0 i x>y
2x*2y
P=
=2xy
2
z treści zad. 2x−2y= 14 ⇒ x−y=7 oraz: x
2
+y
2
=17
2
x
2
+y
2
= (x−y)
2
+2xy to (x−y)
2
+2xy= 17
2
⇒ 7
2
+2xy= 289⇒ 2xy= P= ........
1 gru 22:36