ktoś pomoże z tym? 20 lat przerwy to chyba za dużo jak dla mnie....
ewa22: 1.Oblicz wartość wyrażenia: dla .(2a+1)
2+(2a−1)
2 dla a=
1√2
2.Przedstaw w postaci , gdzie :a
√2, gdzie a należy do C
−2
√98−3
√50+5
√72
3.wyznacz zbiory
potrzebuje wytłumaczenia co oznaczają symbole pomiędzy literami
A (na dole otwarte od połowy półkole skierowane w górę) B
A( półkole skierowane w dół) B
A/B
B/A
gdy A=(−2,4) i B=(1,5)
nie dość że wiele rzeczy podstawowych nie pamiętam to te znaki są dla mnie obce......
1 gru 22:03
1 gru 22:05
ewa22: Eta dziękuje

zbiory już rozwiązane
1 gru 22:14
Eta:
| | 1 | | 1 | |
1/ 4a2+4a+1+4a2−4a+1= 8a2+2 = 8( |
| )2+2= 8* |
| +2=..... |
| | √2 | | 2 | |
2/
√98=
√49*2= 7
√2
√50=
√25*2= 5
√2
√72=
√36*2= 6
√2
teraz −2*7
√2−3*5
√2+5*6
√2=.......... dokończ ....
1 gru 22:21
ewa22: czy w zadaniu 1 trzeba zrobić tak (4a+2)2=((4*1√2)−2)2=(4√2−2)= i chyba
koniec mojego intelektu... co źle zrobiłam? czy mogę skracać te liczby?
1 gru 22:32
ewa22: Eta to najpierw potęguje potem reszta...

w przypadku pierwiastków muszę znaleźć najmniejszy wspólny i dopiero rozwiązywać;....
dziękuje bo nie dałabym rady bez tych podpowiedzi

nie wiem czy powrót do szkoły bez żadnych powtórzeń..... to dobry pomysł
1 gru 22:43
ewa22: Eta
pierwszy wynik 6,
drugi 1 pierwiastek z 2
1 gru 22:51
Eta:
Dobry, dobry

Na naukę nigdy nie jest za późno .... powodzenia
1 gru 22:51
Eta:
1 gru 22:52
ewa22: Eta to tylko dzięki tobie

DZIĘKUJE
1 gru 22:55
Eta:
1 gru 23:00
Krzysiek : Ewa . Przeciez (2a+1)
2= (2a)
2+2*2a*1+1
2 =4a
2+4a+1 z e wzoru skroconego mnozenia (a+b)
2=
a
2+2*a*b+b
2
Natomiast (2a−1)
2= (2a)
2−2*2a*1+1
1=4a
−4a+1 z ewzoru skroconego mnozenia
(a−b)
2=a
2−2*a*b+b
2
Teraz mozesz zapisac ze (2a+1)
2+(2a−1)
2= 4a
2+4a+1 +4a
2−4a+1 jak poredukujesz wyrazy podobne
| | 1 | |
to zostanie 8a2+2 teraz podstawiaz za a= |
|
|
| | √2 | |
| | 1 | |
No to podsstawiamy i mamy 8*( |
| )2+2 przypomnij sobie jak jest kolejnosc dzialan − |
| | √2 | |
najpierw to co w nawiasie potem potegowanie ,pierwiastkowanie , mnozenie dzielenie wzaleznosci
od wystepowania a takze dodawanie i odejmowanie w zaleznosci od wystepowania .Wiesz o co
chodzi
| | 1 | | 1 | | 12 | | 1 | |
To bedzie 8* |
| +2= 6 bo( |
| )2= |
| )2= |
|
|
| | 2 | | √2 | | (√2 | | 2 | |
Poza tym nie mozesz tak zapisac tak jak tam (4a+2)
2 =............. bo 8a
2+2≠(4a+2)
2
zobacz na wzory skroconego mnozenia ze tak nie jest
1 gru 23:24
ewa22: dzięki krzysiek, eta dała mi podstawy które uciekły z mojej głowy w ostatnich latach− muszę
jeszcze poćwiczyć ale myślę że opanuje na nowo podstawy matematyki− co kiedy i po czym.
dziękuje również za szczegółowe wyjaśnienie− łatwiej będzie mi pracować z liczbami wiedząc
jakie głupoty wypisałam nie korzystając z odpowiednich wzorów
1 gru 23:32