Trójkąt równoramienny prostokatny
Pati: Oblicz obwód równoramiennwgo tr. prostokatnego jesli:
promien okregu wpisanego jest rowny 2,
promien okregu opisanego jest rowny 3.
1 gru 21:58
pigor: ... otóż ..., np tak:: ze wzoru na promień okręgu wpisanego r=
12(a+b−c) i c=2R
masz
a+b−c=2r ⇔ a+b=c+2r ⇔ a+b=2R+2r /+c ⇔ a+b+c=2R+2r+c ⇔ 2p= 2R+2r+2R ⇔
⇔
2p=4R+2r ⇔ 2p=4*3+2*2 ⇔
2p=16 − szukany obwód Δ . ...
1 gru 22:20
Eta:

@
pigor ........ chyba bardzo śpiący jesteś ?

2R+2r=a+a= 2a ⇒ a=R+r= 5
Ob= 4a=20
1 gru 23:37
pigor: ,,, , jest coś w tym co mówisz, bo coś ostatnio nie chce mi się "bawić" w te klocki na forum
2 gru 00:33