x+2=p{x+3} równania i nierówności
Shadow: x+2=√x+3
Ponownie mam wyniki,ale tylko jeden z nich jest poprawny. Pomóżcie mi znaleźć warunki.
1 gru 21:32
pigor: ... np. tak : z definicji pierwiastka arytmetycznego (stopnia parzystego):
x+2 ≥0 i x+3 ≥0 ⇔ x ≥−2 , czyli
Dr=<−2;+∞0 wtedy masz kolejno
równania równoważne :
x+2= √x+3 /
2 ⇔ x
2+4x+4−x−3=0 ⇔
x2+3x+1=0 i Δ=5 i x=
12(−3±
√5),
ale tylko
x=12(−3+√5) ≈
12(−3+1,73)= −0,6 >−2 należy do dziedziny ...
1 gru 21:57
rita: moim zdaniem trzeba zastosowac metode starozytnych czyli podniesx\sc wszystko do kwadratu a
potem to co Ci wyjdzie porównac z glównych równaniem
1 gru 21:58