Prawdopodobieństwo teoretyczne
Monte: Uzasadnij że jeżeli dla zdarzeń A,B ⊂ Ω zachodzi równość P(A) = P(B') to P(A∪B) > 0,5
Doszedłem do tego że P(A) = 1 − P(B) zatem P(A) + P(B) = 1
No i teraz P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A ∩ B) > 0,5 ⇔ P(A ∩ B) < 0,5
Dalej nie umiem. Jak źle robię to proszę poprawić
1 gru 21:25
Monte:
1 gru 21:40
pigor: ... otóż z własności prawdopodobieństwa i warunków warunków
zadania :
A⊂AUB i B⊂AUB i P(A)=P(B') ⇒ P(A)< P(AUB) i P(B)< P(AUB) i P(A)=1−P(B) ⇔
⇔ P(A)+P(B)< 2P(AUB) i P(A)+P(B)=1 ⇔ 1< 2P(AUB) ⇔
P(AUB) >12 c.n.u.
1 gru 21:41
Monte: Dzieki

To zadanie jest na poziomie matury rozszerzonej może
1 gru 21:45
pigor: .. mogłoby być

, ale nie wiem . ...
1 gru 22:01