rownainia
kkk: wskaż zbior rozwiazan rowniania x+1 / x − 2 = 4
1 gru 21:04
krystek:
Ustal Dziedzinę
| x+1 | |
| −4=0 i teraz wspólny mianownik. |
| x−2 | |
licznik =0 i mianownik ≠0
1 gru 21:07
kkk: mozna to zrobic tak ?
x+ 1 = 4x − 8
−3x = − 9
x = 3
1 gru 21:08
krystek: tak
1 gru 21:09
pigor: tak nie można

! kolego , co to znaczy 1/x−2 dlaczego ja mam się domyślać
1 gru 21:09
Bobson: Nie jestem pewna ale to chyba tak:
Założenie: x≠2.
x+1/x−2=4
x+1=4x−8
−3x=−9 \ : (−3)
x=3
1 gru 21:11
1 gru 21:14
1 gru 21:15
krystek: @kkk i tak powinieneś zapisać i teraz mnożysz przez (x−2) przy zał x−2≠0
1 gru 21:19