Równania i nierówności l x-2 l razy (x+2) - 7x razy l x - 2 l = 4x
Shadow: l x−2 l razy (x+2) − 7x razy l x − 2 l = 4x
Pomóżcie ustalić mi warunki,bo mam 4 wyniki,w których jeden jest dobry i nie wiem dlaczego.
1 gru 20:57
krystek: x∊(−∞,2) rozpisz
x∊<2,∞) rozpisz
1 gru 20:58
Shadow: Dobra o to chodziło dzięki za pomoc.
1 gru 21:02
Krzysiek : ja bym to rozwiazal tak ze 1 warunek x−2≥0 to x≥2 i dla x≥2 |x−2|=x−2 i wtedy
(x−2)(x+2)−7x(x−2)=4x i to rozwiaz
2 warunek x−2<0 to x<2 i dla x<2 |x−2|=−(x−2)=−x+2
i wtedy (−x+2)(x+2)−7x(−x+2)=4x i to rozwiaz
1 gru 21:10
seba: Warunek moim zdaniem to x∊... u ciebie powinien być jeden przypadek bo masz dwie te same
wartości bezwzględne, czyli |x−2| warunki będą następujące:
x∊(−∞,2) Po pouszczenie wartości bezwzględnej zmieniasz znaki na odwrotne i
x∊≤2,+∞) znaki bez zmian i rozwiązujesz w dwóch przypadkach.
1 gru 21:16