.
onaaa: wskaż zbiór rozwiązan nierownosci −x2 + 10x − 25 ≥ 0
1 gru 20:46
Kejt: podpowiedź:
−x2+10x−25=−(x−5)2
1 gru 20:46
onaaa: nie za bardzo wiem co mam potem z tym zrobic
1 gru 20:49
Kejt: pomnóż całe równanie przez −1, odwróć znak i policz miejsce zerowe.
1 gru 20:49
onaaa:
(x−5)²≤0
x−5=0
x=5
1 gru 20:53
krystek: Wykres i odp
1 gru 20:55
Kejt:

tu masz wykres...na jego podstawie napisz mi kiedy ta funkcja jest mniejsza bądź równa zero.
1 gru 20:56
Saizou : lub
lx−5l≤0
x−5≤0 i x−5≥0
x≤5 i x≥5
x=0
1 gru 20:58