znalezienie błędu
bolo: w czworokącie abcd wpisanym w okrąg dane są ad = 2, bc=10, cd=8, ab=4. Wyznacz miarę kąta
między najkrótszmi bokami
Obliczam z tw cosinusow, wszystko rozumiem i zgadzam się z odpowiedziami, "ale"
z równania 22+42−2*2*4*cosα= 82+102−2*10*8*(cos 180 − α) obliczam α. Wychodzi −9/11 −> 35
stopni. Ale w odpowiedziach musze odjac jeszcze od 180 stopni moj wynik. Dlaczego, skoro
wprowadzilem oznaczenia α i od poczatku nie liczylem juz β?
1 gru 19:32
bolo:
1 gru 19:52
Mila:

β≈35
cosα<0 to oznacza, że kąt jest rozwarty.
α≈180
0−35
0≈145
0
1 gru 23:38