| x2 − 4x +4 | ||
określ dziedzinę wyrażenia | ||
| x2 − 4 |
| x−2 | ||
sprowadziłam do najprostszej postaci | ||
| x+2 |
choćby tak:
| x−2 | x+2−4 | x+2 | 4 | 4 | 4 | ||||||
= | = | − | =1− | =− | +1 | ||||||
| x+2 | x+2 | x+2 | x+2 | x+2 | x+2 |
| 4 | ||
czyli masz hiperbolę | przesuniętą o dwa w lewo i jeden do góry | |
| x |
| 4 | ||
poprawka: hiperbolę − | ||
| x |
z drobną uwagą:
| 4 | ||
hiperbola y = | + 1 z dziurą w punkcie (2,0) | |
| x + 2 |

| 2−x | ||
g(x)= | ||
| x−2 |
| 2−x | ||
pomarańczowy f(x)= | − wyjaśnienie, dlaczego? | |
| x |