planimetria
Karol: Mam zbudować z odcinków a i b odcinek o długości x=
√ab.

I jeśli na boku AB trójkąta ABC obrano punkt D, to ja mam wykazać , że prosta CD dzieli bok AB
i pole Trójkąta ABC w tym samym stosunku.
24 maj 12:34
24 maj 12:45
AS:

1. Na prostej p odkładam kolejno odcinki AD = a , DB = b
2. Konstrukcyjnie (tzn, przy pomocy tylko linijki,cyrkla i ołówka)
wyznaczamy środek S odcinka AB
3. Promieniem AS zakreślamy okrąg (lub półokrąg)
4. W punkcie D wystawiamy prostopadłą (też konstrukcyjnie)
5. Odcinek x = DC jest szukanym.
Uzasadnienie konstrukcji
Trójkąty ADC i DCB są podobne (uzasadnić)
Zachodzi proporcja: a : x = x : b ⇒ x
2 = a*b ⇒ x =
√a*b
24 maj 12:58
Karol: OK, rozumiem, dzięki.
24 maj 13:13