Równanie
Amanda: Równanie
| (x+5)(x−1)(x−4) | |
| =0 : |
| x2−16 | |
a) nie ma pierwiastków
b)1 pierwiastek
c)2 pierwiastki
d)3 pierwiastki
1 gru 18:46
Piotr:
dziedzina : liczymy kiedy mianownik jest rowny 0 i wyrzucamy z dziedziny.
rozwiazanie rownania : licznik przyrownujemy do 0 i sprawdzamy z dziedzina.
1 gru 18:51
Amanda: x+5=0 −> x=−5
x−1=0−> x=1
x−4=0 −> x=4
x−4=0 −> x=4
x+4=0 −> x=−4
Df=(4,−4) tak?
i co dalej?!
1 gru 18:53
Piotr:
nie do konca.
dziedzina to x ∊ R\ {−4 ; 4}
a rozwiazania z licznika to : −5 , 1 , 4 wiec co odpada i ile jest rozwiazan ?
1 gru 19:00
Amanda: odpada −5
Zostaje 1 i 4 tak − czyli te 2 cyfry nalezą do dziedziny ?
1 gru 19:03
Piotr:
dlaczego wg Ciebie odpada −5 ?
przeciez mianownik zeruje sie dla −4 lub 4.
1 gru 19:05
Amanda: aha czyli −5,1 należą do dziedziny , 4 odpada bo należy do tej dziedziny?
1 gru 19:11
Piotr:
4 odpada bo do dziedziny NIE NALEZY .
do dziedziny naleza wszystkie liczby rzeczywiste oprocz −4 i 4.
1 gru 19:13