Graniastosłupy
Klik: Długości trzech krawędzi prostopadłościanu, poprowadzonych z jednego wierzchołka są różnymi
liczbami naturalnymi. Jeśli te długości uporządkujemy rosnąco, to utworzą one ciąg
geometryczny. V=8cm3. Wykaż, że tylko jedna długość krawędzi jest liczbą pierwszą.
1 gru 18:07
Bogdan:
| | a | |
Ciąg geometryczny (an): a1 = |
| ∊ N, a2 = a ∊ N, a3 = aq ∊ N |
| | q | |
| a | | a | |
| < a < aq i |
| * a * aq = 8 ⇒ a3 = 8 ⇒ a = 2 |
| q | | q | |
a
2 = 2, czyli a
1 = 1 i q = 2 i a
3 = 4.
Liczbą pierwszą jest a
2 = 2
1 gru 19:26