dziedzina fukcji
mamba: witajcie!
mam problem z wyznaczeniem dziedziny takiej funkcji: f(x)=√logx(4−x)
interetuję to tak:
x>0
x≠1
logx(4−x)≥0
4−x>0
teraz dla x>1 wychodzi mi, że x≤3 oraz dla 0<x<1, że x≥3 (zastanawiam się, czy mam w ten sposób
rozbijać?)
rysując te wszystkie przedziały wychodzi mi, że x∊(0,1)∪(1,3>∪<3,4), a w odp jest tylko
x∊(1,3>
z góry dzięki
1 gru 18:01
Eta:
1/ x>0 i x≠1
i ⇒ x ∊(0,1) U (1,4)
2/ x<4
3/ dla x∊(0,1) logx(4−x) ≥0 ⇒ x≥3 to brak części wspólnej x€∅
4/ dla x∊ (1,4) logx(4−x) ≥0 ⇒ x≤ 3 to x∊ (1, 3>
Ostatecznie częścią wspólną wszystkich warunków jest: x∊(1, 3>
zatem Df= (1,3>
1 gru 19:45
mamba:
aaa!
nie wiedziałam, że to się w ten sposób rozpatruje..
już ogarniam, wielkie dzięki
1 gru 20:00
mamba: mam jeszcze problem z podobnym zadaniem jednak...
f(x)=
√logx−1(x2+5x−6)
robię w ten sposób:
x−1>0
x−1≠1
x
2+5x−6>0
z tego według mnie mam przedziały: x∊(1,2) ∪ (2,∞)
obliczam:
log
x−1(x
2+5x−6)≥0
z tego otrzymuję x∊(−∞,
−5−√532> ∪ <
√53−52,∞)
i wtedy według mnie dziedzina to x∊ <
√53−52,2) ∪ (2,∞)
ale w odp jest: x∊(1,
√53−52>∪(2,∞)
1 gru 20:42
Eta:
x∊(1,2) U (2,
∞) −−− ok

teraz log
x−1(x
2+5x−6)≥0
| | −5−√53 | | −5+√53 | |
dla: x−1>1 to x2+5x−6≥1 ⇒ x>2 i x∊(−∞, |
| > U < |
| ,∞) |
| | 2 | | 2 | |
cz. wspólna :
x∊(2,∞)
dla x−1 ∊(0,1) ⇒ x−1>0 i x−1<1 czyli dla x∊(1,2)
| | −5−√53 | | −5+√53 | |
to x2+5x−6≥ 1 ⇒ x∊< |
| , |
| > i x∊(1,2) |
| | 2 | | 2 | |
| | −5+√53 | |
cz, wspólna : x∊(1, |
| > |
| | 2 | |
| | −5+√53 | |
odp: suma obydwu (niebieskich) : x∊ (1, |
| > U (2,∞) |
| | 2 | |
1 gru 22:02
mamba: dzięki, ogarniam

tylko jak rozpatrujemy dla x−1 ∊(0,1) to chyba powinno być x
2+5x−6≤1?
1 gru 22:53
mamba: dzięki, ogarniam

tylko jak rozpatrujemy dla x−1 ∊(0,1) to chyba powinno być x
2+5x−6≤1?
1 gru 22:55
Eta:
Tak

sorry nie zauważyłam chochlika .
1 gru 22:56