wielomiany z resztą
trzywu: Wielomiany
wyznacz resztę z dzielenia wielomianu w przez trójmian p(x)= x2−4x−5, wiedząc że liczba 5 jest
pierwiastkiem wielomianu w oraz w(−1)=6
Cóż nie wiem nawet jak zacząć rozpisałem sobie to jako w(x)= p(x)*q(x)+ r a i wiem że mogę
w(x) rozpisać dalej jako w(x)=(x−5)(x+1)*q(x) + 6 lecz nie wiem jak uzyskać szukane q(x).
1 gru 17:48
PW: Reszta z dzielenia wielomianu w przez trojmian p nie musi byc liczba − to moze byc dwumian.
2 gru 20:28
Basia:
x2−4x−5 = (x+1)(x−5)
W(x) = (x+1)(x−5)*P(x) + R(x)
R(x) = ax+b
bo reszta musi być wielomianem stopnia mniejszego niż dzielnik
R(5) = 0
R(−1) = 6
stąd
a*5+b = 0
a*(−1)+b = 6
rozwiąż układ równań i podstaw za a i b do wzoru R(x)
2 gru 20:32