matematykaszkolna.pl
Pomóżcie rozwiązać jeden przykład żebym wiedziała jak rozwiązać resztę. Nie mam pomysłu na rozwiązanie: Ile punktów wspólnych z osiami układu współrzędnych ma wykres funkcji f? a) f(x)=x+1/x b) f(x)=x−1/x c) f(x)=x−2/x−1
1 gru 17:36
Mila: Z osią OX to y =0 Z osią OY to x=0 w każdym przypadku dwa równania, ale najpierw dziedzina.
1 gru 18:07
Nie mam pomysłu na rozwiązanie: Mila ale jak to trzeba zapisać bo nie wiem
1 gru 18:39
Krzysiek : WSzedzie masz do czynienia zfunkcja wymierna i jej odmiana czyli funkcja homograficzna
 ax+b 
Wlasnie funkcja homograficzna ma postacf(x) =

i musisz sprawdzic zawsze warunek
 cx+d 
czy a*d−b*c≠0 i c≠0 . szczegolnynm przypdkiem funkcji homograficznej jest hiperbola o rownaniu ogolnym y=k/x gdzie k≠0
 x+1 
f(x)=

− jest to postac ogolna . Przeksztalc ja do postaci kanomicznej
 x 
 x+1 x 1 1 1 
mamyf(x)=

=

+

=1+

=

+1 mamy postac kanoniczna funkcji
 x x x x x 
czyli jak bedzie wygladal wykres tej funkcji . ZAuwaz ze f(x)=y i dalej bede pisal y co to
 1 
jest y=

jest to hiperbola i jest jeszcze we wzorze +1 i rowniez co to oznacza .
 x 
Oznacza to ze ta hiperbola jest przesunieta o jedna jednostke do gory na osi Oy (bo jest plus) . Przypatrz sie jeszcze raz na wzor i zobacz ze wykres tej funkcji narysujesz rysujac
 1 
hiperbole y=

i przesuwajac ja o wektor [p,q]. czyli u nas o wektor [0,1] T
 x 
Teraz popatrz na wspolrzedne wektora . Wspolrzedna wektora p=0 . Mowi mam o tym ze asyptota pioniowa tej funkcji jest prosta o rownaniu x=0 Wspolrzedna q==1 . Mowi mam o ty ze asymptota pozioma tej funkcji ma rownanie y=1 . CO to sa asymptoty . Sa to proste do ktorych dochodzi wykres ale ich nie dotyka . Narysuj sobie ta wykres tej funkcji . Mas z dokladnie napisane jak narysowac . Jeszcze jedno. Caly sens przeksztalcenia funkcji do postaci kanonicznej jest taki zeby zobaczyc
 k 
o jaki wektor [p q] nalezy przesunac hiperbole o rownaniu y=

x 
 k 
Postac kanoniczna jest taka y=

+q i i juz wiesz o jaki wektor nalezy przesunac +
 x−p 
wiadomo jakie sa asymptoty. TO do dziela . Tylko jak bedziesz robil ttabelke do wykresu to nie bierzesz 0 do obliczen . Zastanow sie dlaczego
1 gru 18:57
Nie mam pomysłu na rozwiązanie: Dzięki Krzysiekemotka
1 gru 19:03
Krzysiek : To masz jak narysowac . Natomiast jak napisac takie rownania to przeciez napisala CI Mila . Z osia Ox to y=0 No to piszesz
 x+1 x+1 
a) wzor funkcji y=

to jesli podstawisz z za y=0 to bedzie

=0 i rozwiaz to
 x x 
pamietajac ze x≠0 pomysl dlaczego Natomiast z osia OY to wtedy x=0 i bedziemy mieli y={0+1}{0} i teraz tutaj wlacz myslenie . Bedzie dzielenie przez 0 a ono jest niedozwolone wiec ile bedzie punktow przeciecia z osia OY . Nie ma zadnych Poza tym jak wiesz x≠0 wiec z tego tez mozesz wywnioskowac ile jest punktow przeciecia z osia OY . Reszte zrobic analogicznie napisz jak liczysz to ktos sprawdzi Jak wyznaczasz dziedzine funkcji to mianownik ≠0
1 gru 19:20
Mila:
 1 
1)f(x)=x+

x 
 x+1 
czy f(x)=

który wzór?
 x 
Należało napisać nawiasy.
1 gru 22:27