Pomóżcie rozwiązać jeden przykład żebym wiedziała jak rozwiązać resztę.
Nie mam pomysłu na rozwiązanie: Ile punktów wspólnych z osiami układu współrzędnych ma wykres funkcji f?
a) f(x)=x+1/x
b) f(x)=x−1/x
c) f(x)=x−2/x−1
1 gru 17:36
Mila: Z osią OX to y =0
Z osią OY to x=0 w każdym przypadku dwa równania, ale najpierw dziedzina.
1 gru 18:07
Nie mam pomysłu na rozwiązanie: Mila ale jak to trzeba zapisać bo nie wiem
1 gru 18:39
Krzysiek : WSzedzie masz do czynienia zfunkcja wymierna i jej odmiana czyli funkcja homograficzna
| | ax+b | |
Wlasnie funkcja homograficzna ma postacf(x) = |
| i musisz sprawdzic zawsze warunek |
| | cx+d | |
czy
a*d−b*c≠0 i c≠0 . szczegolnynm przypdkiem funkcji homograficznej jest hiperbola o rownaniu
ogolnym y=k/x gdzie k≠0
| | x+1 | |
f(x)= |
| − jest to postac ogolna . Przeksztalc ja do postaci kanomicznej
|
| | x | |
| | x+1 | | x | | 1 | | 1 | | 1 | |
mamyf(x)= |
| = |
| + |
| =1+ |
| = |
| +1 mamy postac kanoniczna funkcji
|
| | x | | x | | x | | x | | x | |
czyli jak bedzie wygladal wykres tej funkcji . ZAuwaz ze f(x)=y i dalej bede pisal y co to
| | 1 | |
jest y= |
| jest to hiperbola i jest jeszcze we wzorze +1 i rowniez co to oznacza . |
| | x | |
Oznacza to ze ta hiperbola jest przesunieta o jedna jednostke do gory na osi Oy (bo jest plus)
. Przypatrz sie jeszcze raz na wzor i zobacz ze wykres tej funkcji narysujesz rysujac
| | 1 | |
hiperbole y= |
| i przesuwajac ja o wektor [p,q]. czyli u nas o wektor [0,1] T
|
| | x | |
Teraz popatrz na wspolrzedne wektora . Wspolrzedna wektora p=0 . Mowi mam o tym ze asyptota
pioniowa tej funkcji jest prosta o rownaniu x=0
Wspolrzedna q==1 . Mowi mam o ty ze asymptota pozioma tej funkcji ma rownanie y=1 . CO to sa
asymptoty . Sa to proste do ktorych dochodzi wykres ale ich nie dotyka . Narysuj sobie ta
wykres tej funkcji . Mas z dokladnie napisane jak narysowac .
Jeszcze jedno. Caly sens przeksztalcenia funkcji do postaci kanonicznej jest taki zeby zobaczyc
| | k | |
o jaki wektor [p q] nalezy przesunac hiperbole o rownaniu y= |
|
|
| | x | |
| | k | |
Postac kanoniczna jest taka y= |
| +q i i juz wiesz o jaki wektor nalezy przesunac + |
| | x−p | |
wiadomo jakie sa asymptoty. TO do dziela . Tylko jak bedziesz robil ttabelke do wykresu to
nie bierzesz 0 do obliczen . Zastanow sie dlaczego
1 gru 18:57
Nie mam pomysłu na rozwiązanie: Dzięki Krzysiek
1 gru 19:03
Krzysiek : To masz jak narysowac .
Natomiast jak napisac takie rownania to przeciez napisala CI Mila . Z osia Ox to y=0 No to
piszesz
| | x+1 | | x+1 | |
a) wzor funkcji y= |
| to jesli podstawisz z za y=0 to bedzie |
| =0 i rozwiaz to |
| | x | | x | |
pamietajac ze x≠0 pomysl dlaczego
Natomiast z osia OY to wtedy x=0 i bedziemy mieli y={0+1}{0} i teraz tutaj wlacz myslenie .
Bedzie dzielenie przez 0 a ono jest niedozwolone wiec ile bedzie punktow przeciecia z osia OY
. Nie ma zadnych
Poza tym jak wiesz x≠0 wiec z tego tez mozesz wywnioskowac ile jest punktow przeciecia z osia
OY . Reszte zrobic analogicznie napisz jak liczysz to ktos sprawdzi
Jak wyznaczasz dziedzine funkcji to mianownik ≠0
1 gru 19:20
Mila: | | x+1 | |
czy f(x)= |
| który wzór? |
| | x | |
Należało napisać nawiasy.
1 gru 22:27