...
Aga: rosnącym ciagiem arymetrycznym jest ciąg: a an = √2n − 1
b an = −0,(3)n+4
c an = n2 +1
d an = −n
1 gru 17:33
Aga:
1 gru 17:37
Piotr:
jesli a to an = √2 n − 1 to wlasnie ten.
1 gru 17:41
Aga: a jak to udowodnić
1 gru 17:45
Aga:
1 gru 17:50
Piotr:
an+1 − an = r
√2(n+1) −1 −( √2*n − 1) = dokończ
1 gru 17:53
Aga: wyszło mi √2
1 gru 17:56
Aga: dobrze
1 gru 17:57
Piotr:
no i dobrze
1 gru 17:59
Aga: ciagiem arytmetycznym jest ciąg:
a a
n = 2n
2 − 3 b a
n =
√n +1,5 c a
n = −3n +8 d a
n =
1 gru 18:02
Piotr:
sprobuj podobnie

chociaz od razu widac
1 gru 18:05
Aga: ale nie czaje tego, rozwiążesz
1 gru 18:07
1 gru 18:13
Aga: nie rozumiem:(
1 gru 18:23
Piotr:
przeczytalas co napisal Gustlik ?
że jesli ciag ma wzor tak jak f liniowa to to jest arytmetyczny o róznicy rownej
"wspolczynnikowi kierunkowemu"
czyli an = −3n + 8 jest arytmetyczny o roznicy r = −3
1 gru 18:31