Dział- rozwiązywanie nierówności
Scomunica: czy poniższe zdanie jest prawdziwe ? odpowiedź uzasadnij.
a)Dla dowolnych liczb p,q jeśli p<q to p2 <q2
b) Dla dowolnych liczb różnych od zera liczb p,q jeśli p<q to u {1}{p}>1q
1 gru 16:47
Krzysiek: kontrprzykłady:
a) p=−2
q=0
b)p=−1
q=1
1 gru 16:50
Scomunica: A dlaczego to akurat te liczby należy podstawić?
1 gru 16:58
Scomunica: Udowodnij
Jeśli p<q i r<s to p(r−s)>q(r−s)
1 gru 16:58
Krzysiek: możesz jakiekolwiek liczby wstawić dla których te nierówności nie są prawdziwe.
co do następnego, jak można udowodnić nieprawdę...
skoro: r<s to r−s<0
zatem: p>q
i z założenia p<q sprzeczność.
1 gru 17:04
Krzysiek: błąd,
p<q to p−q<0
r<s to r−s<0
p(r−s)>q(r−s)
(r−s)(p−q)>0
co jest prawdą bo ujemna razy ujemna daje liczbę dodatnią.
(źle spojrzałem)
1 gru 17:05
Scomunica: No właśnie

Ale tak brzmi zadanie. Nie mniej dziękuję za szybka odpowiedź
1 gru 17:08
Scomunica: hah ok

już się chciałam przyczepić do treści zadania
1 gru 17:09