Trojkaty w kole
Plis: W kole poprowadzoni cieciwy AB i CD, ktore przeciely sie w punkcie E. pole trojkata AEC jest o
210cm2 wieksze od pola trojkata EDB. Widzac, ze AE=40cm, ED=16cm, BE=10cm, oblicz:
a)dlugosc odcinka CE
b)pola trojkata AEC i EDB
c)miare kata przeciecia sie cieciwy AB z cieciwa CD
24 maj 12:26
tim: Nie masz rysunków do tych zadań?
24 maj 12:59
Plis: Mam, ale nie wiem jak na tej stronie sie rysyje.
24 maj 13:03
tim: No właśnie. Rysunek tu dużo zdziała. To może narysuj w paincie albo zeskanuj (zrob zdjecie
ewentualnie) i wgraj np. na
http://www.vpx.pl
24 maj 13:04
Plis:
24 maj 13:10
tim: Drogi Plisie... Na obrazek można wstawić litery, bądź kolory, a także oznaczenia typu alfa i
beta. Spróbuj. Bo tak, ciężko będzie.
T − wstaw literę, znak
24 maj 13:11
Plis:
24 maj 13:12
tim: Albo i tak. Jescze który to 30O.
24 maj 13:13
Plis: AEC i BED=30
24 maj 13:15
tim: Oj. 30O jest w tamtym zadaniu..
24 maj 13:18
Plis: No tez prawda, nie zauwazylam
24 maj 13:20
tim: Korzystając z prawdopodobieństwa trójkątów (bok, kąt, bok) obliczamy CE. Potem korzystając z
wzoru na pole trójkąta = 0,5 * b * c * sin (kąta pomiędzy b i c) mamy:
Paec = 0,5 * AE * sin α * CE
Pdeb = 0,5 * DE * sin α * BD
Paec = P{deb} + 210
Porównaj i policz α.
24 maj 13:26
tim: Basiu, czy tak?
24 maj 13:29
Plis: dzieki.
24 maj 13:51