oblicz sin i tg wiedząc.....
Kasiaaa3: wiedząc że α jest katem ostrym i cosα =
√√2−1 oblicz sinα i tgα.
skorzystalam z jedynki i wyszlo ze sinα =
√2−√2
ale póżniej nie wiem jak wyjsc z tych pierwiastkow przy wyliczaniu tg...

prosze o pomoc
1 gru 16:10
ohayou: a jaki jest wzor na tangens?

sprawdz.
1 gru 16:11
Kasiaaa3: tgα=sinα/ cosα
i mam to podzielić to co mam podane i wyliczone przez siebie ale nie wiem jak to zrobic, wiem
kiepska jestem...
1 gru 16:12
Kasiaaa3: √2−√2 / √√2−1 = ..
jak mogę to wyliczyć, prosiłabym o pomoc, jakąś sugestie ^^
1 gru 16:18
krystek: Usuń niewymiernośc . Zaraz przeliczę.
1 gru 16:19
Kasiaaa3: ok zaczne usuwac, moze mi jakos to wyjdzie
1 gru 16:23
krystek: Dwukrotnie
1 gru 16:31
Kasiaaa3: pierw pomnozylam licznik i mianownik przez √√2+1 i w mianowniku wyszlo mi 1 chyba cos
pomieszalam.. bo wspominasz zeby usunela niewymiernosc 2 razy...
1 gru 16:34
krystek: w mianowniku masz √( √2+1)(√2−1)=√4−1=√3
1 gru 16:38
Kasiaaa3: oo faktycznie, jaki glupi blad zrobilam.. wiec w mianowniku jest √3 a w liczniku po
wymnozeniu √√2 ?
czy znow zle policzylam.... : (
1 gru 16:43
krystek: Licznika nie przeliczałam . ale jeszcze raz mnożysz liczn i mian przez √3 i koniec
1 gru 16:45
Kasiaaa3: a nie sprawilabym wielkiego problemu proszac o przeliczenie licznika, bylabym bardzo wdzieczna,
ale jesli nie to i tak bardzo bardzo bardzo dziekuje za pomoc Krystek
1 gru 16:48