Wyznacz ekstrema funkcji
Tasia: Proszę o pomoc

bo są wątpliwości
f(x) = x
4 + 4x − 2 Df: (− nieskonczosnosci, + nieskonczonosci)
f'(x) = 4x
3 + 4 D'f = Df
f'(x) =0 <=> 4x
3 +4 = 0 /4
x
3 + 1 = 0
x
3 = −1 (należy do D'f)
i co dalej? jak z wykresem? nasza funkcja ciagle rosnie (sprawdzilam to m.in. podstawiajac
dowolnego x i obliczac,potem y. narysowalam wykres), jak to dalej zapisac, zeby bylo
prawidlowo. −1 jest msc. zerowym f'(x) ale to jest pierwiastek potrójny?
1 gru 16:06
krystek: x3+1=(x+1)(x2−x+1)
1 gru 16:07
krystek: (x+1)3 ma potrójny pierwiastek
1 gru 16:08
Tasia: to jak bedzie wygladal wykres tego potojnrgo pierwiastka? odbija wtedy w −1 dwa razy?
1 gru 16:20
Tasia: potrójnego*
1 gru 16:20
Tasia: znaczy wykres funkcji z potrójnym pierwiastkiem
1 gru 16:21
PW: Ni ma tam (x+1)3
1 gru 18:41
Aga1.:

Wykres pochodnej ( pochodna ma pierwiastek jednokrotny równy −1)
Dla x= −1 jest minimum
y
min=f(−1)=(−1)
4+4*(−1)+2=
2 gru 08:55