| 3 | 3 | ||
log83 = | *... | ||
| 2 | 2 |
| logxb | ||
logab = | , gdzie a,x ∊(0;1)(1;∞) oraz b > 0 | |
| logxa |
| log23 | log2 | |||
log83 = | = | |||
| log28 | 3 |
| 3 | log2 | 1 | |||
* | = | log23 | |||
| 2 | 3 | 2 |
| 1 | |
log220...tak zostaw | |
| 2 |
| 1 | |
z własności logarytmów: | |
| 4log52 |
| 1 | ||
logab = | i tym się posługuję: | |
| logba |
| 1 | 1 | log25 | log25 | ||||
= | = log165 = | = | |||||
| 4log52 | log516 | log216 | 4 |
| 1 | logba | ||
= | |||
| xlogab | x |
i jedziesz