Całki
O.: Oblicz stosując rozkład na ułamki proste:
1 gru 15:45
Krzysiek: albo źle przepisany przykład, albo treść zadania.
tą całkę tak nie policzymy, Δ<0
| | dt | |
skorzystaj z tego,że: ∫ |
| =arctgt+C |
| | t2 +1 | |
1 gru 15:47
O.: przykład jest dobrze przepisany oraz treść, być może autor zadania sie pomylil. mam jeszcze
drugi przyklad a polecenie brzmi tak samo:
1 gru 15:50
Krzysiek: | 5x+7 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| (x−1)(x+2) | | x−1 | | x+2 | |
prawa strona do wspólnego mianownika i porównujesz odpowiednie wyrazy wielomianu.
wyliczając A i B
1 gru 15:53
O.: A=4 B= 3 ?
1 gru 16:15
Krzysiek: A=4,B=1
1 gru 16:17
O.: Dzięki, znalazlam blad

to juz koniec?
1 gru 16:19
Krzysiek: no teraz policz te 2 całki
1 gru 16:25
O.: wyszlo mi 4lnlx+1l oraz lnlx+2l ale czuje ze pewnie jest cos nie tak
1 gru 16:36
Krzysiek: ok, zamiast |x+1|,to |x−1| i pomiędzy tymi logarytmami jeszcze znak sumy powinien być
1 gru 16:43
O.: Dziękuję
1 gru 16:45