?
Patryk:
−1 dla x<0
1 dla x≥0
?
1 gru 15:34
Krzysiek: 1 dla x>0
dla x=0, pochodna to zero
1 gru 15:48
Mila: y=|x| nie ma pochodnej w punkcie x=0.
1 gru 15:52
Patryk: ale f(x)=x ma pochodna w punkcie 0 ?
1 gru 17:04
Trivial:
Intuicja:
Funkcje ciągłe i bez nagłych skoków (ostrych krawędzi) mają pochodne w każdym punkcie. Ostre
krawędzie zazwyczaj oznaczają brak pochodnej w tym punkcie.
1 gru 17:09
Trivial: | | 1 | |
Dodatkowo krańce przedziałów są niepewne. Np. funkcja √x, której pochodna to |
| nie |
| | 2√x | |
jest określona dla x = 0.
1 gru 17:12
Patryk: dzieki
1 gru 17:20
Mila: Na ogół w "szpicach" i "urwiskach" nie ma pochodnych.
1 gru 17:26