pochodne
DżigiDżigi: Proszę o pomoc w obliczeniu pochodnej funkcji:
1 gru 15:27
1 gru 15:28
DżigiDżigi: a możesz wytłumaczyc czemu tak?
1 gru 15:31
DżigiDżigi:
1 gru 15:36
krystek: Stałą przed znak pochodnej.
1 gru 15:39
DżigiDżigi: nie rozumiem mozesz mi to wytłumaczyc od początku po kolei?
1 gru 15:42
krystek: | | x | |
A jak możesz zapisać |
| ? |
| | 2 | |
1 gru 15:45
krystek: Możesz liczyć jako pochodną ilorazu , ale mianownik jest stałą ( nie zwiera niewiadomej) i jego
pochodna to 0
1 gru 15:46
DżigiDżigi: czyli odpowiedz bedzie 0?
ja mam w odpowiedzi −8x3(√2 − √3)
1 gru 16:49
DżigiDżigi:
1 gru 16:52
krystek: Skąd 0?
| | 1 | |
y'= |
| *(8x)=.... usuń niewymierność z mianownika i otrzymasz wynik , który podałeś |
| | √2+√3 | |
1 gru 16:53
DżigiDżigi: mi wychodzi taki wynik ale bez minusa i jeszcze dzielone na 5..mozesz to obliczyc? bede
wdzieczny.
1 gru 16:58
krystek: Oj , oj.
| √2−√3 | |
| *8x3= co napisałeś. |
| 2−3 | |
1 gru 17:01
DżigiDżigi: aa już wiem bo zrobiłem + a nie − w mianowniku, dzięki.
1 gru 17:05
DżigiDżigi: a jak sobie z tym poradzic?
| 2x7 + 2x5 −6x4 + 7x −1 | |
| |
| 2x4 | |
dochodze do tego:
| 12x10 + 4x8 −42x4 + 8x3 | |
| i nie wiem co dalej |
| (2x4)2 | |
| | 21 | | 2 | |
wynik jest taki:3x2 + 1 − |
| + |
| |
| | 2x4 | | x5 | |
1 gru 17:12
krystek: podziel, każdy składnik licznika przez mianoenik
1 gru 17:20
DżigiDżigi: ok wyszło
teraz zaciałem sie na czyms takim:
| | | | 3x2 | | |
| + 9x√x − 24x2 + 180x3 | | | 2√x | |
| |
doszedłem do |
| |
| | 9x4 | |
1 gru 18:17
DżigiDżigi:
1 gru 19:07