..
asdf: zadanka z logarytmów i wykładniczej:
| | 3 | | 4 | | 4 | |
( |
| )x − 1 * ( |
| )1/x = |
| |
| | 4 | | 3 | | 16 | |
| | 4 | | 4 | | 1 | |
( |
| )1 − x * ( |
| )1/x = |
| |
| | 3 | | 3 | | 4 | |
| 41 − x + 1/x | | 1 | |
| = |
| |
| 31 − x + 1/x | | 4 | |
4*4
1 − x + 1/x = 3
1 − x + 1/x
4
1 − x + 1/x + 1 = 3
1 − x + 1/x
jak dalej? (albo złą drogą ide

)
1 gru 15:23
Mati_gg9225535:
jak miales ten ułamek
| 41 − x + 1/x | | 1 | | 4 | |
| = |
| moze zamien prawa strone na |
| czyli |
| 31 − x + 1/x | | 4 | | 1 | |
| | 4−1 | |
|
| i wtedy liczniki porównaj i mianowniki |
| | 30 | |
1 gru 15:32
konrad: na pewno 4/16 miało być
1 gru 15:33
asdf: na pewno był taki mianownik
1 gru 15:35
konrad: | | 9 | |
założę się że miało być |
| |
| | 16 | |
1 gru 15:36
asdf:
@Mati
| 41 − x + 1/x | | 4−1 | |
| = |
| |
| 31 − x + 1/x | | 30 | |
ale co to mi da?
1 gru 15:38
1 gru 15:40
1 gru 15:42
asdf: tylko jak to dalej rozwiązać jak mam:
4
1 − x + 1/x + 2 = 3
1 − x + 1/x + 2
Jedynym tutaj rozwiązaniem jest potęga = 0 tak?
−x + 1/x + 3 = 0 / x ≠ 0
−x
2 + 1 + 3x = 0
Δ = 1 + 12
Δ =
√13
wyjszlo
1 gru 15:47
asdf: kolejny dziwny przykład:
5
x + 3 < 25 * 7
−x − 7 / 25
5
x + 1 < 7
−x − 7
da coś się z tym zrobić czy znowu źle wykładowca przepisał?
1 gru 15:56
asdf:
1 gru 16:09
Mati_gg9225535: no ja niestety nie widze zeby tu sie dalo cos zrobic, ale moze ktos bardziej wyedukowany pomoże
1 gru 16:23
AC:
5x+1 < 7−x−7 / 7x+1 ⇒
35x+1 < 7−6 ⇒ x < −1 − 6 log357
1 gru 16:30
asdf: @AC
Dzięki, ale odpowiedź to x < −1

Chyba kolejny źle przykład przepisany...
1 gru 16:34
Mati_gg9225535: chyba tak
1 gru 16:35
asdf:
| | 4 | | 4 | |
x > 0, x > |
| , D : x ∊ ( |
| ;∞) |
| | 5 | | 5 | |
2logx = log(5x − 4)
logx
2 = log(5x − 4)
x
2 = 5x − 4
x
2 − 5x + 4 = 0
Δ = 25 − 4*4
√Δ = 3
W odpowiedzi jest tylko x = 4...w wolframie tak samo, Co mam źle?
1 gru 16:37
Mati_gg9225535: jeszcze cały mianownik ≠ 0 i tam wyskoczy Ci 1 z dziedziny
1 gru 16:41
Mati_gg9225535: a co Ty tak katujesz te wykladnicze i log ?
1 gru 16:43
asdf: we wtorek mam kolosa
1 gru 16:44
asdf: Sorki, to nie jest kolos tylko wejściówka.
1 gru 16:44
Mati_gg9225535: spoko

cokolwiek to znaczy
1 gru 16:46
asdf: | | 4 | |
x ∊ ( |
| ; ∞) oraz log(5x − 4) ≠ 0 |
| | 5 | |
tak?
1 gru 16:46
Mati_gg9225535: tak
| | 4 | |
ostatecznie: x∊( |
| ,1) ∪ (1,∞) |
| | 5 | |
1 gru 16:48
asdf:
| | 1 | |
log(2x + 4x) − log8 = log(2x − 1 − |
| ) |
| | 4 | |
| | 2x + 4x | | 1 | |
log |
| = log(2x − 1 − |
| )) |
| | 8 | | 4 | |
| 2x + 4x | | 1 | |
| = 2x − 1 − |
| //* 8 |
| 8 | | 4 | |
| | 1 | |
2x + 4x = 8*2{x − 1) − 8* |
| |
| | 4 | |
2
x + 4
x = 2
3*2
x − 1 − 2
2
x + 4
x = 2
x + 2 − 2
2
x + 4
x = 4*2
x − 2 //na jedną stronę
4
x − 3* 2
x + 2 = 0
(2x)2 − 3 * 2
x + 2 = 0 można tak robić?
1 gru 16:57
Mati_gg9225535: trzeba

teraz pomocnicza niewiadomą
1 gru 16:58
krystek: i teraz podstawienie 2x=t
1 gru 16:59
asdf:
t = 2x ( bez założeń)
t2 − 3t + 2 = 0
t2 − 2t − t + 2 = 0
t(t − 2) − 1(t − 2) = 0
(t − 1)(t − 2) = 0
t= 1, t = 2
2x = 1 ⇒ x = 0
2x = 2 ⇒ x = 1
elegancko?
1 gru 16:59
Mati_gg9225535: z zalozeniami, t>0
1 gru 17:00
Mati_gg9225535: f. wykladnicza przyjmuje tylko wartosci dodatnie
1 gru 17:00
asdf: a dlaczego?
1 gru 17:01
asdf: ok! dzięki
1 gru 17:01
Mati_gg9225535:
1 gru 17:03
asdf:
4 − logx = 3
√logx
D : x > 0, logx ≥ 0
logx ≥ log1
x ≥ 1
4 − logx = 3
√logx
−logx − 3
√logx + 4 = 0
−
√logx2 − 3
√logx + 4 = 0
t =
√logx ( bez założeń), czy > 0?
−t
2 − 3t + 4 = 0
Δ = 9 + 16
Δ = 25
t =
√logx
1 =
√logx /
2
1 = logx
x = 10
Sposób robienia jest dobry, czy byków nie zrobiłem i jak z założeniami

?
1 gru 17:06
krystek: A czy f logarytmiczna przyjmuje wartości ujemne, czy nie?
1 gru 17:08
1 gru 17:09
asdf: −1
1 gru 17:13
asdf: √logx = −4
no ale to nie ma sensu
1 gru 17:13
krystek: I masz odp na zadane pytanie.A wcześniej pisałeś to zał.
1 gru 17:15
asdf: to jak mam:
logx = t, brak założeń
√logx = t; t ≥ 0
?
1 gru 17:17
asdf: √x + 4√x = 12
x ≥ 0
x1/2 + x1/4 = 12
x3/4 = 12
jak to dalej zrobić?
1 gru 17:28
Mati_gg9225535: te zalozenia na pierwiastek z log jest ok

nizej zle jest, nie dodaje sie tego tak!

x
3 +
x
2 = x
5 
nie sądze

tu tez pomocnicza niewiadomą za x
1/4 = t t>0
1 gru 17:36
Mati_gg9225535: x1/2 = t2
1 gru 17:36
asdf: a no tak..to dodawanie
x
1/4 = t
t
2 + t − 12 = 0
Δ = 1 + 48
√Δ = 7
| | −1 − 7 | |
t2 = |
| = −4 (nie należy do zał) |
| | 2 | |
x
1/4 = 3
x = 3
4
x = 81
1 gru 17:40
Piotr:
1 gru 17:43
asdf: | | √2 | |
0,125 * 42x − 3 = ( |
| )−x |
| | 8 | |
| | 8√2 | |
2−3 * 24x − 6 = ( |
| )x |
| | 2 | |
2
4x − 9 = (4
√2)
x
2
4x − 9 = (
√32)
x
2
4x − 9 = (2
5/2)
x
8x − 18 = 5x
3x − 18 = 0
3(x − 6) = 0
x = 6
dobrze?
1 gru 17:45
Piotr:
chyba
1 gru 17:46
Mati_gg9225535: 3x−18=0
3x=18
x=6

tak prosciej

dobrze
1 gru 17:46
asdf: x > 0
log
4(x + 12) * log
x2 = 1
| | log42 | | | |
logx2 = |
| = |
| = 2 log4x |
| | log4x | | log4x | |
log
4(x + 12) * log
4x = 1
log4(x + 12 + x) = 1
log
4(2x + 12) = 1
log
4(2x + 12) = log
44
2x + 12 = 4
2x + 8 = 0
2(x + 4) = 0
x = −4
coś chyba źle zrobiłem w tym zaznaczonym na czerwono
1 gru 17:50
asdf: log4(x + 12) * 2log4x = 1
2 * log4x(log4x + log412) = log44
tędy droga?
1 gru 17:52
Mati_gg9225535: jak mnozysz logarytmy to nie dodajesz tego co w nawiasie, tylko jak dodajesz logarytmy to
mnozysz to co w nawiasie
1 gru 17:54
asdf: źle rozpisałem log
x2
| | log42 | | | | 1 | |
logx2 = |
| = |
| = |
| |
| | log4x | | log4x | | 2log4x | |
| | 1 | |
log4(x + 12) * |
| = 1 // * 2log4x |
| | 2log4x | |
log
4(x + 12) = 2log
4x
log
4(x + 12) = log
4x
2
x + 12 = x
2
x
2 − x − 12 = 0
Δ = 1 + 48
√Δ = 7
| | 1 − 7 | |
x1 = |
| = −3 (nie należy do dziedziny) |
| | 2 | |
| | 1 + 7 | |
x2 = |
| = 4 ( należy)! |
| | 2 | |
x = 4
i chyba wyszlo!
1 gru 17:59
1 gru 17:59
Piotr:
hehe

brakuje tylko zalożenia.
1 gru 18:01
Mati_gg9225535: gratulacje
1 gru 18:02
asdf: x > 0, log4x ≠ 0?
1 gru 18:04
Piotr:
interesuje nas pierwotna postac a nie przeksztalcona
1 gru 18:06
asdf: o dziedzine Ci chodzi?
log4(x + 12) * logx2 = 1
x + 12 > 0
x ≠ 1, x > 0
x∊(0;1)(1;∞)
1 gru 18:08
Mati_gg9225535: ok
1 gru 18:09
Piotr:
o właśnie
1 gru 18:09
asdf: x
logx = 100x
x
log10x = 100x
x
1/logx10 = 100x
jak dalej? (wskazówkę proszę jedynie)
1 gru 18:11
Mati_gg9225535: 100x = log100 + logx
1 gru 18:15
Mati_gg9225535: a nie czkaj
1 gru 18:15
asdf: ok
2
−x2 * 2
2x + 2 = 2
−6
i to dalej zrobię łatwo... tylko jakbym użył takiego wzoru:
(a
x)
y = a
xy to byłoby:
co jest sprzeczne
Pytanie: dlaczego w tym przypadku nie mogę użyć tego wzoru (albo po prostu nie rozumiem jego
przekształcenia)
1 gru 18:24
Piotr:
a gdzie masz (ax)y ?
1 gru 18:28
Mati_gg9225535: 0,5x2 = ..?
1 gru 18:29
asdf: 0,52x?
1 gru 18:29
asdf: to jakby było takie coś:
(5x)2 to wtedy jest 52x
a jak jest
5x2 to po prostu 5x2?
1 gru 18:30
Piotr:
tak.
1 gru 18:33
Mati_gg9225535: tak
| | 1 | |
( |
| ) x2 = 2 −x2 i wtedy mozesz sobie dodac te wykladniki  |
| | 2 | |
1 gru 18:34
asdf: To dzięki Wam bardzo za pomoc

Borussia gra z Bayernem

Lece na meczyk

Do zobaczenia
1 gru 18:38
Mati_gg9225535: do "zobaczenia"
1 gru 18:47
Mati_gg9225535: i mam pomysl na to z tym x
logx = 100x
a wiec
x
logx = 100x
logx = t
10
t = x
(10
t)
t = 100 * 10
t
10
t2 = 10
t+2
t
2 = t+2
t
2 − t − 2 = 0
t = −1 v t = 2
logx=2 v logx= −1
1 gru 18:55
asdf: genialne
1 gru 19:12
Mati_gg9225535: obym do matury nie zapomnial
1 gru 19:15
asdf:
5
logx − 3
logx − 1 = 3
logx + 1 − 5
logx − 1
5
logx + 5
logx − 1 = 3
logx + 1 + 3
logx−1
| | 5logx | |
5logx + |
| = 3 * 3logx + 3logx − 1 |
| | 5 | |
| 5 * 5logx | | 5logx | | 3logx | |
| + |
| = 3 * 3logx + |
| |
| 5 | | 5 | | 3 | |
| 6 * 5logx | | 9 * 3logx + 3logx | |
| = |
| |
| 5 | | 3 | |
| 6 * 5logx | | 10 * 3logx | |
| = |
| |
| 5 | | 3 | |
18 * 5
logx = 50 * 3
logx // przez 18
| | 50 * 3logx | |
5logx = |
| // przez 50 |
| | 3 * 6 | |
| 5logx | | 3logx | |
| = |
| // doprowadzam do tej samej potęgi |
| 10 * 5 | | 3 * 6 | |
| 5logx − 1 | | 3logx − 1 | |
| = |
| |
| 10 | | 6 | |
t = logx − 1
6*5
t = 3
t * 10 // podziele przez 5
t
| | 3t * 10 | |
6 = |
| // a teraz przez 10 |
| | 5t | |
t = 1
podstawiam do zmiennej:
log(x − 1) = 1
log(x − 1) = log10
x − 1 = 10
x = 9
dobrze?
1 gru 20:21
Mati_gg9225535: tesknilem
1 gru 20:22
asdf: zamiast oglądać mecz to robiłem to

Trochę przy tym zadaniu posiedziałem, pewnie dużo na
około zrobiłem, a będzie jeszcze przypał jak będę miał źle....
1 gru 20:23
Mati_gg9225535: juz patrze
1 gru 20:23
1 gru 20:30
Mati_gg9225535:
ja bym raczej zrobil tak (pomijam dziedzine ale Ty sobie ja uzupelnij jesli nie masz

) :
5
logx − 3
logx − 1 = 3
logx + 1 − 5
logx − 1
| | 1 | | 1 | |
5logx − |
| * 3logx = 3 * 3logx − |
| * 5logx |
| | 3 | | 5 | |
i teraz
5
logx = a
3
logx = b
18a = 50b
9a = 25b// a
i teraz podstawiasz
1 gru 20:32
Mati_gg9225535: i wychodzi slicznie

chociaz nie wiem jaka ta dziedzina bo jej nie liczylem
1 gru 20:34
Piotr:
mi wyszło 100.
żadnych podstawien nie trzeba robic
1 gru 20:39
Mati_gg9225535: nie trzeba, ale o ile wygodniej

u mnie tez 100 wychodzi
1 gru 20:40
Piotr:
bo ja wiem. kilka linijek mam
1 gru 20:42
Mati_gg9225535: linijek moze i tyle samo ale nie musze ciagle pisac log w wykladniku i tak dalej

ale jak kto
woli
1 gru 20:43
Piotr:
| | 6 | | 10 | |
5logx *( |
| ) = 3logx *( |
| ) |
| | 5 | | 3 | |
logx=2
x=10
2 = 100
1 gru 20:47
Mati_gg9225535: no ale pominąłeś kilka początkowych

hehe
1 gru 20:48
Piotr:
no te poczatkowe to latwe sa
1 gru 20:49
Mati_gg9225535: ale zapisac trzeba
1 gru 20:53
asdf: Już wiem gdzie się palnąłem..w końcówce, jakbym użył podstawiania było by łatwiej

Dzięki.
1 gru 21:01
Mati_gg9225535: byłoby piszemy lacznie

matematyka matematyką ale "trzeba kochac polski" jak to powiedziala
moja nauczycielka jezyka

nie ma za co
1 gru 21:03
asdf: nie trzeba
1 gru 21:06
Mati_gg9225535: warto by
1 gru 21:23
asdf:
log
4(x + 3) − log)(x − 1) = 2 − log
48
| | x + 3 | |
log4( |
| ) = 2 − log48 |
| | x − 1 | |
| | x + 3 | |
log4( |
| ) = log416 − log48 |
| | x −1 | |
| | x + 3 | | 16 | |
log4( |
| ) = log4( |
| ) |
| | x − 1 | | 8 | |
| | x + 3 | |
log4( |
| ) = log4(2) |
| | x − 1 | |
x + 3 = 2x − 2
−x = −5
x = 5
Wyznaczając dziedzinę, x > 1 trzeba jeszcze wziąć to, że log
4(x − 1) jest w mianowniku i musi
być cały logarytm różny od zera? log
4(x − 1) ≠ 0
log
4(x − 1) ≠ log
41
x − 1 ≠ 1
x ≠ 2
D: (1;2)(2;
∞)
tak?
1 gru 21:25
asdf:
4
x − 2 − 17 * 2
x − 4 + 1 = 0
2
2x − 4 − 17*2
x − 4 + 1 = 0
| 22x | | 17*2x | |
| − |
| + 1 = 0 // * 16 |
| 16 | | 16 | |
2
2x − 17 * 2
x + 16 = 0
(2
x)
2 − 17 * 2
x + 16 = 0
2
x = t > 0
t
2 − 17t + 16 = 0
√Δ = 15
2
x = 16
2
x = 1
x = 4 lub x = 0
dobrze?
1 gru 21:32
ZKS:
Wygląda że

.
1 gru 22:06
asdf: 3 * 81
1/x − 10* 9
1/x + 3 = 0
3 * 9
2/x − 10 * 9
1/x + 3 = 0
teraz chodzi mi o to:
81
1/x = (
92)
1/x można zapisć jako (9
1/x)
2
i wtedy zmienną t:
t = 9
1/x
3t
2 − 10t + 3 = 0
Δ = 100 − 9*4 = 64 i dalej...
Tylko właśnie nie rozumiem tego, kiedy można ten czerwony sposób tak zapisywać, a kiedy
inaczej, np. 9
2/x
1 gru 22:14
Mati_gg9225535: mozna
1 gru 22:15
Mati_gg9225535: to jest to samo
1 gru 22:16
1 gru 22:16
asdf: log
1/4(2x − 5) < −4
2x − 5 > 0
log
1/4(2x − 5) < log
1/4256
2x − 5 > 256
2x > 261
x > 261/2
x > 130,5
| | 21 | |
a w odpowiedzi jest |
| .. |
| | 2 | |
1 gru 22:21
Mati_gg9225535: moze zle spojrzales? albo zle przyklad przepisany? bo ja nie widze bledu w Twoich obliczeniach
1 gru 22:25
1 gru 22:26
Mati_gg9225535: log1/2
1 gru 22:28
asdf: Heh...bo te przeskakiwanie między okienkami potrafi zgubić

miałem robić 4c, a przepisałem do
podstawy logarytmu i dalej zrobilem 4b

Ludzka głupota nie zna granic
1 gru 22:29
Mati_gg9225535: jaka glupota zwykla nieuwaga/rozproszenie

zdarza sie wszystkim
1 gru 22:31
asdf: Chyba starczy na dzisiaj

Jeszcze muszę ogarnąć fizykę, elektronikę, podstawy informatyki,
laboratoria z fizyki, programowanie i elementy cyfrowe

Dzięki za pomoc
1 gru 22:35
Mati_gg9225535: nie ma za co

masz chlopie tego wszystkiego troche na tej glowie

nie dziwie sie ze taki
rozkojarzony

powodzenia! dobranoc
1 gru 22:37
asdf: Dobranoc
1 gru 22:47