logarytmy
załamana: Proszę o pomoc 36log przy podstawie 6 z 5 − 1/4=?
1 gru 15:04
Kejt: tak: 36log65 − 1/4 czy tak 36log6(5−1/4)?
1 gru 15:05
Ajtek:
| | 1 | |
A może tak: 36log65− |
| ? |
| | 4 | |
Cześć
Kejt 
.
1 gru 15:07
załamana: tak jak to pierwsze
1 gru 15:09
Kejt: cześć
Ajtku 
tak to jest jak się niepoprawnie zapisuje..
1 gru 15:09
załamana: bez nawiasów
1 gru 15:10
załamana: czyli jak to rozwiązać?
1 gru 15:10
Kejt: na początek zrób tak, żeby zamiast 36 było 6

podpowiedź:
36=6
2
1 gru 15:11
załamana: to już mam tylko co dalej?
1 gru 15:13
Kejt: pomnóż to przez potęgę i zamień 1/4 na log
6(?) a potem korzystasz ze wzorów:
klog
ab=log
ab
k
a
logab=b
1 gru 15:16
załamana: co mam pomnożyć przez potęgę?
1 gru 15:18
Kejt:
bo masz:
62(log65−1/4)
a przynajmniej powinnaś mieć..więc wymnóż to.
1 gru 15:20
krystek: 62log65*62(−14)=
1 gru 15:22