Całka
O.: | | dx | | 1 | |
Oblicz całkę ∫ |
| = |
| lnl2x+3l + C dobrze obliczylam? |
| | 2x+3 | | 2 | |
1 gru 14:42
konrad: tak
1 gru 14:44
O.: | | xdx | |
Hura  a taki przyklad? ∫ |
| = √2+x2 + C jest ok? |
| | √2+x2 | |
1 gru 14:49
konrad: tak
1 gru 14:50
O.: | | dx | | 1 | |
a taki ∫ |
| = |
| lnl3+4x 2l + C . Wyjszlo?  |
| | 3+4x2 | | 8 | |
1 gru 14:56
konrad: moje źródła podają inny wynik, choć niewykluczone że to jest po prostu inna postać
1 gru 14:59
O.: Poproszę więc kogoś jeszcze o sprawdzenie
1 gru 15:00
O.: | | dx | |
a taki jeszcze przykładzik ∫ |
| = −√2−x2 +C |
| | √2−x2 | |
1 gru 15:06
Krzysiek: nie, skorzystaj z tego,że:
1 gru 15:14
O.: Dochodze caly czas do tego samego wyniku. Moze ktos pomoze,podpowie?
3 gru 18:24
Krzysiek: podstawienie: x=√2t
3 gru 18:26
O.: Zgłupiałam...nie wiem powiem szczerze co dalej...
3 gru 18:32
O.: Ponawiam, gdyż nijak nie mogę ruszyć.
3 gru 19:12
O.: .
3 gru 19:28
Krzysiek: dx=
√2dt
| | dx | | √2dt | | √2 | | dt | |
∫ |
| =∫ |
| = |
| ∫ |
| =arcsint+C |
| | √2−x2 | | √2−2t2 | | √2 | | √1−t2 | |
3 gru 19:30
O.: Dzięki wielkie. mam nadzieję,że tu nie ma niespodzianki
3 gru 19:38