Całka
O.: Oblicz całkę
∫sin3xdx
Jak zacząć? Wiem,że muszę liczyc przez części. Tylko jak "rozbić" tę całkę by pasowala do
wzoru?
1 gru 14:30
konrad: można przez podstawienie
1 gru 14:32
O.: Lepiej przez części gdyż tak sugeruje polecenie które mam

Jak zacząć?
1 gru 14:36
konrad: hm, może, nie wiem, wydawało mi się, że przez podstawienie będzie najprościej ale coś mi nie
tak wychodzi więc..
1 gru 14:38
konrad: no to może tak:
t=sin3x , u'=dx
i wtedy dalej pewnie trzeba będzie jeszcze z raz albo i dwa przez części
1 gru 14:43
O.: dzięki za podpowiedź będę walczyć
1 gru 14:49
konrad: ale to tylko taka moja propozycja, ja z całek jestem słaby
1 gru 14:51
O.: wole nie wiedziec wiec kim ja jestem.

aha juz wiem... studentką
1 gru 14:54
Krzysiek: sin3 x =sinx(1−cos2 x)
podstawienie: t=cosx
1 gru 15:13
hanka: i będzie tak?
sinx(1− t2) i co dalej się robi
chyba nie bardzo rozumiem wzór ogólny z całkowania przez podstawianie...mógłby ktoś mi to po
prostu wytłumaczyć?
2 gru 10:34
Krzysiek: źle
t=cosx
czyli: dt=sinxdx
jak robisz podstawienie , to potem nie możesz mieć już żadnego 'x'
2 gru 11:57
O.: a dt nie bedzie czasem −sinxdx?
3 gru 18:18
Krzysiek: oczywiście,że tak, dobrze że sprawdzasz to co piszę
3 gru 18:20
O.: kurcze

jestem ciekawa ile wczesniejszych podpowiedzi bylo "z niespodzianka"
3 gru 18:26
O.: i wyjdzie −dt * (1−t2)=... ?
3 gru 18:34
Krzysiek: tak
3 gru 18:37
O.: wyjdzie 0..? Chyba nie..
3 gru 18:44
O.: teraz mi wyszlo sin
2 x
3 gru 18:46
O.: sinx * cosx..? klęska urodzaju..
3 gru 18:56
O.: Ładnie proszę o pomoc..
3 gru 19:03
Krzysiek: ∫t2 −1dt=∫t2 dt−∫dt =...
3 gru 19:06
Maslanek: sin
3x=sinx(1−cos
2x)
Niech t=cos x
dt=−sinx dx
| | t3 | |
∫sin3x dx = ∫(t2−1) dt = ∫t2 dt − ∫ dt = |
| − t + C. |
| | 3 | |
Wracając do podstawienia:
| | cos3x | |
∫sin3x dx = |
| − cosx + C. |
| | 3 | |
3 gru 19:07
O.: Dzięki bardzo
3 gru 19:09