matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
steometria
kasia:
oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego o wysokości H = 6, którego ściana boczna jest nachylona do podstawy pod kątem 30 stopni
1 gru 14:28
Mati_gg9225535:
zadanie identycznie jak to sie rozwiazuje
https://matematykaszkolna.pl/forum/171351.html
1 gru 14:30
Mati_gg9225535:
1 gru 14:37
Mati_gg9225535:
H=6 α=30
H
= sinα
d
6
= sinα30
o
d
6
1
=
d
2
d=12
H
= tgα
h
6
= tg30
o
h
6
√
3
=
h
3
18 = h
√
3
//
√
3
18
= h
√
3
18
√
3
h =
= 6
√
3
3
a
√
3
h=
2
a
√
3
6
√
3
=
/* 2
2
12
√
3
= a
√
3
//
√
3
a = 12
1 gru 14:43
Mati_gg9225535:
a
2
√
3
P
p
= 6 *
4
1
P
b
= 6 *
* a * d
2
1
V =
* P
p
* H
3
1 gru 14:48