matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg geometryczny
oliwka552:
Wyznacz iloczyn pięciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego, w którym a
3
=5
1 gru 13:54
Ajtek:
a
1
=a
3
*q
−2
a
2
=a
3
*q
−1
a
4
=a
3
*q
1
a
5
=a
3
*q
2
a
1
*a
2
*a
3
*a
4
*a
5
=a
3
*q
−2
*a
3
*q
−1
*a
3
*a
3
*q
1
*a
3
*q
2
=a
3
5
=...
1 gru 14:03