Znajdź czterowyrazowy ciąg arytmetyczny, jeśli
zeuko: Znajdź czterowyrazowy ciąg arytmetyczny, jeśli:
a) iloczyn wyrazów równa się 105, a różnica ciągu wynosi 2
b) iloczyn wyrazów skrajnych równa się 22, iloczyn wyrazów środkowych wynosi 40
c) suma kwadratów wyrazów skrajnych równa się 29, a suma kwadratów wyrazów środkowych wynosi 25
24 maj 12:16
Basia:
Jeżeli ciąg jest arytmetyczny i r=2 to
a2 = a1+2
a3 = a1+4
a4 = a1+6
stąd:
a1*(a1+2)*(a1+4)*(a1+6) = 105
(a12+2a1)(a12+6a1+4a1+24) − 105 = 0
(a12+2a1)(a12+10a1+24) − 105 = 0
a14+10a13+24a12+2a13+20a12+48a1−105=0
a14+12a13+44a12+48a1−105=0
rozwiązaniami wymiernymi tego równania mogą być liczby ±1, ±3, ±5, ±7, ±15, ±21, ±35, ±105
to paskudne sprawdzanie, ale można zgadnąć
a1*(a1+2)*(a1+4)*(a1+6) = 105
a1*(a1+2)*(a1+4)*(a1+6) = 3*5*7
a1*(a1+2)*(a1+4)*(a1+6) = 1*3*5*7
stąd
a1=1
a2=3
a3=5
a4=7
pozostałe przykłady podobnie
24 maj 12:35
Basia:
b) wg mnie nie ma rozwiązania bo
a1*a4 = 22
a1(a1+6)=22
a12+6a1−22=0
a2*a3=40
(a1+2)(a1+4)=40
a12+4a1+2a1+8=40
a12+6a1−32=0
równania są sprzeczne bo
a12+6a1−22 = a12+6a1−32
−22 = −32
22=32 niemożliwe
24 maj 12:39