jedynka trygonometryczna
Pink: sin=
√22
sin
2α+ cos
2α=1
więc robię tak:
(
√22)
2+cos
2α=1
cos
2α=1−
24=
12
więc
cos
2α=
12
to cosα=
√12 a w odpowiedzi jest ze cosα=
√22
i nie wiem dlaczgo cosinus wychodzi
√22 ...
1 gru 13:34
Ajtek:
Masz postać:
| | 1 | |
cosx= |
| , usuń niewymierność z mianownika  . |
| | √2 | |
1 gru 13:36
Piotr:
usun niewymiernosc z mianownika
1 gru 13:36
ICSP: | | √1 | | 1 | | √2 | |
cosα = √12 = |
| = |
| = |
| |
| | √2 | | √2 | | 2 | |
1 gru 13:36
ICSP: ja ładniej
1 gru 13:36
Ajtek:
NIe "ładność", a skuteczność się liczy. A ja byłem pierwszy

Cześć
Piotr ICSP 
.
1 gru 13:37
Pink: Faktycznie, na to nie wpadłam. Dziękuje Wam bardzo !
1 gru 13:38